Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Med tennisskolan blir tv-tittare snabbt tennisspelare

Från 2014
Uppdaterad 10.06.2016 13:34.
Tennisskolan 1: Utrustning och övning med boll - Spela upp på Arenan

Är du intresserad av att lära dig spela tennis? Tevens tennisskola med Tommy Karlsson och tennislärare Heikki Hedman tar dig på tennislektioner till Lojoön.

Tennis ser lättare ut än vad det är. Det behövs övning och åter övning för att man skall bli ens nöjaktig. Men vem som helst kan börja spela tennis, man är aldrig för gammal. Tv:ns tennisskola på Lojoön tar med dig på lektioner. Tillsammans med tennislärare Heikki Hedman och en grupp på sju personer, där den yngsta är bara fyra år, lär sig också tittarna grunderna i spelet.

På den första lektionen skall deltagarna bli du med bollen genom att studsa neråt, uppåt och mellan varandra.

För att kunna spela tennis behövs racket och boll. Spelarens ålder och storlek inverkar på racketen storlek. En träracket duger bra i början, som proffs kan man spela med metallracket. Alla tennisbollar som säljs i butiker är bra. På gården kan man träna också med plastracket och softboll.

Tennis brukar kallas den vita sporten, men man kan spela i olika slags kläder. Det viktigaste är skorna, som skall vara bekväma med jämn botten.

Den andra lektionen i tevens tennisskola genomförs i ett kylslaget väder. Därför poängteras också vikten med att värma upp ordentligt: hela kroppen, magmuskler, armar och ben. Efter uppvärmningen börjar man med grundslagen. Forehand (med handflatan vänd mot nätet) är det kanske allra viktigaste slaget.

Tennisskolan 2: Forehandslag - Spela upp på Arenan

Backhandslaget, som lärs ut i den tredje delen, är inte så svårt att lära sig som det kanske känns och ser ut i början. Det är bara en spegelbild av forehand. Heikki Hedman är mycket nöjd med sina elever. Alla kommer att kunna spela tennis hela sitt liv. Tommy Karlsson hoppas att tevens tennisskola också har många elever runtom i landet vid teveapparaterna. De flesta övningarna kan utföras hemma på gården, eller t.om. inomhus om man har en mjuk boll.

Tennisskolan 3: Backhandslag - Spela upp på Arenan

Efter att ha övat på grundslagen forehand och backhand kan kursdelagarna nu spela tennis på riktigt av och an över nätet. I den fjärde delen skall deltagarna därför lära sig att serva.

Tennisskolan 4: Serven - Spela upp på Arenan

Med grundslag och serve börjar deltagarna alltmer likna riktiga tennisspelare. I den femte delen slipar gänget på anfallsspelet med volleyslaget.

Tennisskolan 5: Volleyslag - Spela upp på Arenan

Och på den den sjätte lektionen skall deltagarna lära sig riktigt svåra slag: skruvade slag och stoppbollar, lobb och smashslag.

Tennisskolan 6: Skruvade slag och stoppbollar - Spela upp på Arenan

I den sista delen repeteras vad deltagarna har gått igenom under de sex lektionerna. Dessutom får vi höra hur poängräkningen sker i tennis. Alla deltagarna håller med om att det är viktigt att gå på kurs. Nu är det bara övning, övning och åter övning som gäller. Och sedan kan man ta nya lektioner.

Tennisskolan 7: Repetition och poängräkning - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också