Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

En skärgårdstragedi vid Utö

Från 2014
Uppdaterad 11.08.2016 14:09.
Reportage från Korpo - Spela upp på Arenan

Kyrkklockorna i Korpo klingar. Två skärgårdspoliser är borta, två skärgårdshem saknar sin husbonde. En filmgrupp försöker ta reda på vad som ledde fram till olyckan.

Skärgårdspoliserna Oswald Österman och Per Olav Jansson for ut på ett uppdrag söndagen den 29 augusti. De startade från Utö i hård vind. Kutterskötaren på Utö såg när poliserna for iväg. De satte nordlig kurs mot Korpo i hårda regnbyar och en storm på 8-9 beaufort. Lotsålderman Bergman sade att de sku stanna övernatten och menade att de inte sku fara.

På Fagerholms lotsstation får man ett meddelande att Nagu-Korpo polisbåt är försvunnen. Man söker vid Utö, Brunskär och Aspö. Nästa dag har man en storoperation, helikopter, båtar. Korpo-Utö och syd om Jurmo. Vid östra sidan om Jurmo hittades en Jerrykanister, sedan ett motorlock. Tisdagen den 31 augusti hittas ett lik vid vid Stora Sälskär. Båten har sjunkit.

Pelle Jansson ligger nu i vigd jord, men kamraten Oswald Österman ligger i en polisbåt någonstans i Östersjöns klara vatten.

Men vad är olyckans tänkbara orsak?

De flesta filmgruppen intervjuar tror att polisbåten var undermålig att åka i storm med. I alla fall på de yttre fjärdarna. Sjöbevakningen och poliserna i skärgården har patrullbåtar från 50-talet. De har fått nya motorer, men inte båtar. Båten flyter inte ens.

Oswald Östermans söner berättar att det varit många tillbud med båten. Nu har deras pappa blivit instängd och inte kommit ut.

Korpos postiljon berättar att han såg Pelle Jansson, med fadern Tor Viking Jansson, några timmar före avfärden till Utö. Pelle Jansson gillade inte sin båt. De måste ut till Utö och Pelle hoppades på vackrare väder. Han var rädd för hård vind för båten var dålig utan bärkraft. Postiljonen påpekar att Pelle Jansson och Oswald Österman var sjövant folk.

Nagu länsman Derek Bång menar att en bättre båt hade klarat stormen. Man ade anhållit om en båt som skulle klara ytterskärgård och stora fjärdar, det enda man fick var nya motorer.

"När det blir min tur kommer ni inte att hitta mig eller båten", lär Österman ha sagt när han sökte två kroppar av ynglingar som hade drunknat i Houtskär några år tidigare.

En bitter sorg är tung att bära, säger Maja Granvik. Statsmakten minns inte skärgårdsbefolkningen. Polisen måste ha en fullvärdig utrustning.

Polisen på Kimito påpekar att det ligger i hela skärgårdens intresse i att polisen har en bra båt och en årlig besiktning också på polisbåtar.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan