Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Jukka Tolonen och Henrik Huldén lär barnen spela gitarr

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2016 18:42.
Jukka Tolonen lär barnen spela blues - Spela upp på Arenan

Henrik Huldén ger yngre lyssnare en introduktion till gitarren med kursen "Gitarr för mej" i tv och radio. Dessutom lär Jukka Tolonen några bluesackord och Sebastian och Oliver berättar om gitarrspelandet som hobby.

Jukka Tolonen och två barn improviserar tillsammans. Tolonen säger att blues är lätt att spela så man börjar med den. Med ett plektrum och några ackord och noter blir det en gemensam blues.

Radiokursen Gitarr för mej är alldeles för kort för att man skulle bli fullärd, påpekar Huldén, men kanske ger den inspiration att lära sig mera och fortsätta i skolan. Anna Lemström och Basse Furman är med i studion. Till kursen ingick ursprungligen ett kurshäfte som Henrik Huldén refererar till.

Gitarr för mej 1

18:08

En viktig detalj då man börjar spela gitarr är att man sitter bra, och att man kan nå och se strängarna. Efter att barnen lärt sig strängarna kan de ackompanjera "Blowing in the wind" med öppna ackord. Att lära sig spela efter noter är svårt, medan tabulatur med strängarnas siffror, bandstavar och band är lättare. Också fingrarna på vänsterhanden är numrerade.

I det andra programmet börjar man med att diskutera hand- och sittställningarna. Så skall barnen lära sig ackordet D-dur för att kunna spela Broder Jakob.

Gitarr för mej 2

20:46

Det tredje avsnittet tar upp takten. Man får inte ackompanjemanget att stämma om man inte har takt, det lönar sig att trampa i golvet samtidigt. Barnen tränar "What shall we do with the drunken sailor". Sedan lär de och publiken sig "Tom Dooley". Där bör man lära sig D-dur, A-dur och takten. Att sjunga till ackompanjemang är svårt, men viktigt.

Gitarr för mej 3

18:54

I den fjärde och sista delen börjar barnen med repetitioner. Sedan lär man sig en ny sång "I natt jag drömde" och ett nytt ackord. Dessutom visar Huldén hur man skall stämma en gitarr

Gitarr för mej 4

19:43

Till sist får vi möta Sebastian Nahi som älskar att spela gitarr och Oliver som just har börjat spela.

Sebastian Nahi spelar gitarr - Spela upp på Arenan
Oliver spelar gitarr - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan