Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Som kvinna på den manliga travbanan

Från 2014
Uppdaterad 04.10.2016 09:38.
Göta Karlstedt och hästen Lotta - Spela upp på Arenan

Göta Karlstedt från Kimito har travsporten i blodet. Hon älskar hästar och snabb fart. Också den manliga världen kring travbanorna lockar henne.

Göta Karlstedt har travsporten i blodet. Hon är van vid hästar och har suttit i travvagnen sedan hon var ett litet barn. Göta vill göra sina unghästar till travare. De kallblodiga finska hästarna är nyttigare än de snabba varmbloden. Finnhästarna är lugna och vänliga, och om de inte klarar sig på travbanan, kan de jobba för Göta i skogen.

Kring travbanan finns en speciell och manlig värld. Men travsporte är en av de mycket få sporter där män och kvinnor tävlar i samma grenar. Man tar Göta på allvar i den manliga travsporten. I Forssa träffar redaktören den världskända kvinnan Alla Polzunova från Sovjetunionen med hästen Ideal. Hon menar att kvinnor kan vara precis lika snabba och duktiga som män.

Harry Laaksonen med hästen Strong välkomnar kvinnorna på banan. Men Axel Kämpe med hästen Lenita tycker att damerna skall hållas hemma. Det skall finnas mat på bordet när mannen kommer hem! Men han retas kanske mera, han har ju kört i samma lopp som Göta, och hon har vunnit honom. Götas man Karl-Gustav sköter om Göta när hon kommer hem.

Travsporten kan vara farlig. Kuskarna berättar att det är hårda tag på travbanorna. Också djurplågeri förekommer. Excessivt bruk av piska straffas. De flesta säger att en bra häst inte behöver piska. Göta Karlstedt använder inte piska med Lotta.

Lönar det sig att ha travhästar? Vi hör Sulo Halttunen och Martti Keskinen diskutera om hästen R.A.C. Varmblodet Jiksi är ett av Europas snabbaste ston. Småbrukaren Saaronen köpte hästen av några zigenarbarn. Håkan Wallner och M.A.N från Sverige talar om försäljningen av travhästar.

Travsporten börjar ta mark och bli ekonomiskt lönsam. I Finland finns omkring 5300 travare, av dem är 1300 kallblodiga finska hästar. Men om det finns hästar finns det inte tillräcklig med publik. Jan-Erik Nygård med hästen Express Pride menar att arrangemangen vid travtävlingarna borde vara bättre och åskådarläktarna mera publikvänliga.

Totalisatorn borde ge pengar. Göta Karlstedt gillar inte själva spelandet, men totalisatorkassorna smattrar. Många satsar på Lotta-hästen. Lotta har en tråkig egenskap att hon börjar galoppera när hon vill komma framåt. Göta och Lotta travar på i täten, men så tar Lotta till galopp. Och de som spelat på henne är besvikna. För Göta Karlstedt är travsporten än lyx och hobby. Annars är det jordbruk och skogsbruk och svingård och hästar.

Två år efter det här programmet öppnades huvudtravbanan Vermo travbana 1977. Då fick travsporten ett ordentligt lyft.

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan