Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Sturm und Drang – femtonåringar lever rockliv

Från 2014
Uppdaterad 04.11.2016 09:43.
Sturm und Drangs karriär tar fart - Spela upp på Arenan

Hur är det att bli rockstjärna som tonåring? De unga killarna i metallbandet Sturm und Drang från Vasa slog igenom, fick guld- och platinaskivor och turnerade runt om i världen. Men rocklivet innebär hårt festande och skolarbetet blir lidande.

Sturm und Drang är ett finlandssvenskt heavy metal band från Vasa. Bandet grundades 2004 av de då 13-åriga André Linman och Henrik Kurkiala. Man tog med kompisarna Jesper Welroos och Calle Fahllund och de första träningarna hölls i Calles källare. Senare blev Alexander Ivars andra gitarrist i bandet. En viktig figur för bandet blev managern Patrick Linman, Andrés pappa.

Den finske idol-domaren och chefen för Helsinki Music Company (senare Warner Music) Asko Kallonen erbjöd bandet skivkontrakt. Sturm und Drangs första album, Learning to Rock, kom ut 2007. Vi trodde vi sku vara stuck in Närpes och spela cover hela vårt liv, säger André Linman.

Sturm und Drang inte stuck in Närpes

4:58

Sturm und Drang uppmärksammades stort i finsk tv. I Summeri och Ajankohtainen kakkonen drar de rockjargong, beundrar personer som dött på häftigt sätt och vill erövra världen.

Sturm und Drang i Summeri - Spela upp på Arenan
Sturm und Drang med rockattityd - Spela upp på Arenan

2007 for Sturm und Drang for ut på Europa-turné. Ibland måste man dock inhibera. Nästa anhalt, Japan, stod i tur 2008. 2008 blev bandet också valt till årets debutant på Emma-galan. Deras andra skiva Rock 'n' Roll Children kom ut 2008 och sålde guld (15 000 exemplar) på en vecka. Senare sålde den platina.

Sturm und Drang skall ut på Europaturné

5:33

Sturm und Drang inhiberar turné

0:23

Sturm und Drang till Japan

9:43
Sturm und Drang får en guldskiva på Tavastia - Spela upp på Arenan

Sturm und Drang fick mängder av fans i samma ålder som de själva. Fans som köar efter autografer på Stafettkarnevalen och hängivna fans som lever för Sturm und Drang. Sturm und Drang uppträdde i Fångad av en sång och bowlade i Loppshop.

Sturm und Drang på Stafettkarnevalen - Spela upp på Arenan
Riktiga Sturm und Drang-fans - Spela upp på Arenan
Sturm und Drang uppträder i Fångad av en sång - Spela upp på Arenan
Sturm und Drang bowlar i Loppshop - Spela upp på Arenan

Efter den andra skivan höll bandet en längre paus, man hittade inte producent och bandet led av inre strider. I början av 2010 fick basisten Henrik Kurkiala lämna Sturm und Drang. Och 2011 slutade Alex Ivars på grund av att han bara hängav sig åt festande och rockliv.

Alex Ivars lämnar Sturm und Drang

1:00

Det tredje albumet kom ut 2011. André Linman och Calle Fahllund diskuterar i Min Morgon om vart bandet har kommit. De skrattar åt hur det var 2008 när de fick Emmapris och inte kunde finska. De uppträder också med låten Molly the Murderer. I Summeri 2013 går det lite bättre med finskan för André Linman.

Sturm und Drang med ny skiva efter tre års paus

7:21
Sturm und Drang i Min Morgon - Spela upp på Arenan
André Linman i Summeri - Spela upp på Arenan

Dokumentärfilmare och vännen Tage Rönnqvist följde med bandet i sju år. Tillsammans med produktionsbolaget Pampas Productions gjorde han en dokumentärfilm "Like a rockstar" som visar avigsidorna av rocklivet för unga, omogna tonårskillar. Men också glädjen i att få göra något man gillar. I Slaget efter tolv diskuteras rocklivet för unga med Satin Cirkus sångare Krippe Westerling i anknytning till filmen.

Sturm und Drang blir biofilm

4:15

Diskussion om dokumentären Like a rockstar

11:43

Text: Ida Fellman

Läs också