Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Att få klara sig själv som handikappad

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2016 17:59.
Att bo på handikapphem - Spela upp på Arenan

En person som sitter i rullstol eller har något annat handikapp är också en människa precis som andra. En människa som vill ha ett hem, kunna röra sig själv och klara sig själv.

I ett reportage från 1971 diskuteras problemet med hur handikappade sätts in på anstalter och institutionaliseras där. Man funderar på hur det är att inte få välja mat själv, inte ha en dörr att stänga, inget privatliv. Socialkurator Siv Fagerlund talar om bristen på eget och tomheten i hemmet. För Stig har livet blivit mycket bättre när han fått en egen ingång med nyckel.

När man hamnar i rullstol borde rehabilitering och skolning vara självklara, men så är det inte alltid. I synnerhet inte för de som inte kan finska berättar August Björndahl i Budkavlen 1973.

Hjälp för rullstolsbundna och handikappade - Spela upp på Arenan

Svårt rörelsehandikappade unga är hänvisade till ålderdomshem. Ekonomie kandidat Ossi Wikman lider av MS och sitter i rullstol. I Regionalen från 1985 diskuterar Ossi Wikman om hur svårt det är för en rullstolsbunden att röra sig och fungera normalt. Han kritiserar ungdomsåret för att man glömmer de unga som lider av något handikapp. Att komma ombord på ett tåg kan vara omöjligt.

Om unga handikappade - Spela upp på Arenan

Trots att det blivit bättre med åren är kollektivtrafiken för personer med handikapp alltid ett stressmoment. Det kan vara höga trösklar eller icke-fungerande samåkning.

Svårt för handikappade i kollektivtrafiken - Spela upp på Arenan
Problem med samåkning för handikappade - Spela upp på Arenan

En handikappad person njuter av att få göra saker där hon eller han inte bara är handikappad. En hobby där en handikappad person får känna frihet och styrka är ridningen.

Om handikappridning (utdrag) - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan