Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Kalle Könkkölä kom in i riksdagen bakvägen

Från 2014
Uppdaterad 22.01.2016 17:57.
Kalle Könkkölä invald i riksdagen 1983 - Spela upp på Arenan

De Gröna fick in sina första rikdsagsmän 1983. För en av dem, rullstolsbundna Kalle Könkkölä, var också den fysiska vägen in i Riksdagshuset svår.

I riksdagsvalet 1983 fick De Gröna för första gången in två riksdagsmän: Ville Komsi och Kalle Könkkölä. Redaktör Gylling kallar partiet ett opolitiskt parti med miljöaktivister, handikappade, fredsaktivister och feminister. En gemensam linje för dem är mjukare värden.

Cita Högnabba intervjuar den handikappade Kalle Könkkölä och visar hans svåra väg in i Riksdagshuset. Det är lättare att ta sig in bakvägen. Men det är en lång väg in i plenisalen. Kalle Könkkölä säger att de handikappade är trötta på att samhället inte tar hand om de svagare i samhället. En stor del av människorna är inte starka, men de har lika stort värde, påpekar Könkkölä.

Kalle Könkkölä var också ordförande för de gröna fram till 1987 då Heidi Hautala blev vald. Man diskuterar också om De Gröna skall bli ett parti, inte endast ett förbund. I riksdagsvalet 1987 fick De Gröna in 4 stycken kandidater. Kalle Könkkölä blev inte återinvald.

De Grönas partimöte - Spela upp på Arenan

Men Könkkölä fortsatte att diskutera handikappfrågor och parlamentariska frågor. Han har deltagit i ett utlåtande om diskriminering i samhället. Könkkölä ger också sin syn på FN:s decennium för de handikappade 1980-1990. I synnerhet de handikappade i u-länderna har inga möjligheter.

Kalle Könkkölä om diskriminering på resebyråer - Spela upp på Arenan
Kalle Könkkölä om FN:s decennium för handikappade - Spela upp på Arenan

Text: Ida Fellman

Läs också