Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Stella Parland om katastrofer, strofer, öden och döden

Från 2015
Uppdaterad 31.05.2017 10:23.
Dikter om öden och döden med Stella Parland och Annika Sandelin - Spela upp på Arenan

"Sov du lilla spindelben, lilla fröken spindelben, månen har fått grenar nu, gröna mosselgrenar". Stella Parland är en av de mest geniala och originella nuvarande finlandssvenska diktarna. Med dadaism, barnslighet och makabra vändingar skapade hon ett eget universum.

Stella Parland (1974-2015), sondotter till Oscar Parland, var författare och kritiker. Tillsammans med sin kusin Annika Sandelin gav hon ut den underfundiga samlingen Dikter om öden och döden (1999). Kusinerna älskade också att framföra sina makabra dikter. I Nedslag i ankdammen presenterar Christine Saarukka dessa "inte så högtidliga dikter." Men dikterna är kanske både högtidliga och flamsiga. .

Dikter om öden och döden utanför Porthania - Spela upp på Arenan

När Annika Sandelin och Stella Parland drar performance med Dikter om öden och döden utanför Porthania i Helsingfors stannar många och stirrar. Stella och Annika berättar i kulturprogrammet Artur att det är bra att performancen kom först; om boken hade kommit först hade det känts märkligt att läsa dikterna.

Stella och Annika om statyer i Helsingfors - Spela upp på Arenan

I samma anda presenterar kusinerna kända monument och statyer i Helsingfors i Gogo. "Vad är detta för en man av sten?" frågar sig Stella Parland, och Annika Sandelin kontrar.

Stella Parland berättar om Katastrofer och strofer om slummer och stoj - Spela upp på Arenan

Efter Dikter om öden och döden skrev Parland Katastrofer och strofer om slummer och stoj (2003), Delirium - romanen om en hund (2004), Gnatto pakpak (2010) och Glossarium över förgätna fejder (2011) Alla har illustrationer av Linda Bondestam. I Pussel berättar Stella Parland hur hon får idén till sina böcker.

Stella Parlands texter bygger på en galen humor och en halsbrytande verbal fantasi.

På Schildts och Söderströms förlag presenterar hon sig så här:

"Vad är kärnan i ditt författarskap?
Lingvistisk skönsnorkling

Varför är litteratur viktigt?
För att man kan ha tusen världar istället för en vana

Skiljer sig finlandssvensk litteratur från annan, i så fall hur?
Liten och potentiellt hysterisk."

Läs också

Mer om ämnet på Yle Arenan