Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vegetarisk kost kan förstöra tänderna

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 14:25.
Ingredienser till Alexandras detox
Bild: YLE/Strömsö

Ungefär 70 procent av vegetarianerna har emaljskador på tänderna. Skadorna kan vara omöjliga att reparera. De flesta vegetarianer märker nödvändigtvis inte tandslitaget.

Ett besök hos tandläkaren kan då innebära en negativ överraskning för personer som följer en vegetarisk kost. Tandemaljen, som skyddar tänderna från att slitas ut, kan visa sig vara helt utsliten.

- Häri ligger paradoxen: det är frågan om en mycket hälsosam kost, men den sliter ut tänderna, säger överläkare Jukka Meurman vid HUCS kirurgiska sjukhus.

- Det finns vetenskapliga belägg för detta. I en undersökning som gjorts bland dem som enbart äter vegetariskt, observerade man slitage hos 70 procent av de undersökta.

Sura rätter gift för tänderna

Då emaljen slits ut kan det leda till att tänderna gnisslar och att tandspetsen spricker. Tändernas färg kan också bli mörkare

- Patienten är ofta symptomfri, så slitaget märks först då det redan är för sent att göra något, säger Meurman.

Varför är då just den vegetariska kosten en risk för tänderna? För det första är den vegetariska maten ofta lätt och man tenderar att äta större mängder och oftare. Det här leder till återkommande syraattacker mot tandemaljen.

Den vegetariska kosten innehåller ofta mycket sura rätter, som löser upp tandemaljen. Till de sura maträtterna hör till exempel bär, frukter och surkål. Citron, som är en ingrediens i många grönsaksrätter och drycker är en riktig syrlighetsbomb.

- Allt som är surt som man sätter i munnen, sliter ut tänderna. Dessutom måste man tugga frenetiskt på rotfrukter, så det sliter också mekaniskt ut tänderna, förklarar Meurman.

Många safter löser också upp emaljen.

- Den största slitagerisken är om man helt plötsligt övergår till exempel till en vegankost, varnar Meurman.

Viktigt med regelbundna måltider

Man behöver ändå inte lämna en vegetarisk kost på grund av tänderna. Det är ändå viktigt med regelbundna måltider och man bör undvika småätande mellan måltiderna, för att minimera syraattackerna.

Kalciumtabletter, som ibland rekommenderas, hjälper inte mot tandslitage, enligt överläkare Jukka Meurman.

- Däremot är munnens egen salivutsöndring viktig för tänderna. Ifall man har torr mun bör man åtgärda det.

Paula Tiessalo / Yle uutiset

Diskussion om artikeln