Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Snösvängen utmanar företagaren

Från 2015
Kim Johan Nuikka på snötippen i Borgå
Bildtext Kim Johan Nuikka har haft det jäktigt de senaste dagarna
Bild: Yle/Stefan Paavola

På onsdagsmorgonen körde en jämn ström med lastbilar med snö på flaket till snötippen i Borgå. Snön kommer oberoende vad transportföretagaren har på gång.

Det här året har man haft betydligt mera snölass att köra jämfört med ifjol. Mest hade man att köra de tre åren innan det.

Staden mäter snöcentimetrar

Entreprenörerna får begäran från stadens dejour om vad som skall göras då det har snöat. Dejouren gör sin bedömning enligt hur mycket snö det har kommit. Då skall transport- och plogföretagarna anpassa sina andra uppdrag enligt detta.

- Ibland är det svårt att få allt gjort. Särskilt om det snöar flere dygn i sträck blir det tungt för chaufförerna att vaka, säger transportföretagaren Kim Johan Nuikka.

Hans företag har 25 bilar och ungefär trettio anställda. Därtill är Kim Nuikka också jordbrukare.

- Jag plogar snö för att traktorn skall ha sysselsättning också på vintern, säger Nuikka.

Snöplogen jämnar ut högar på Borgå snötipp
Bildtext Plogen på snötippen jämnar ut snölassen
Bild: Yle/Stefan Paavola

Plogar natt och dag

Ibland kan man undra varför en del gator plogas på dagen och en del gator på natten.

- De livligt trafikerade gatorna plogar man på natten, då det är lugnare. Vissa gator är däremot lättare att ploga på dagen då invånarna har tagit bilen till jobbet, säger Kuikka.

Trånga gator

Parkerade bilar på trånga gator kan leda till oplogat, eftersom plogbilen inte kommer förbi. Kim Nuikka önskar också att man respekterar plog- och lastbilschaufförerna och ger dem utrymme då de skall arbeta.

Östnyländska nyheter

5:46