Hoppa till huvudinnehåll

Tro

"Elsa" från Esbo är Årets Kantor

Från 2015
Eeva-Liisa Malmgren tar emot priset Årets Kantor

– Finland är fullt av människor som lärare har förklarat icke-sångkunniga. Det är fantastiskt att de vågar gå med i en kör. Själv skämdes jag över min sångröst som ung. Jag har lärt mig mycket på sånglektioner som vuxen. Jag vet att alla kan lära sig sjunga, säger Eeva -Liisa Malmgren.

En av orsakerna till att hon belönats med priset och titeln Årets Kantor är just arbetet med människor som tror att de inte kan sjunga. Hon leder körerna Krånksången i Esbo och Raakkujat i Helsingfors och tror starkt på allas möjligheter att kunna musicera.

Eeva-Liisa, eller Elsa, som hon oftast kallas, är musikmagister och kantor i Esbo svenska församling. Hon arbetar både med barn och vuxna, leder körer, sjunger själv med i Esbo-kören Novena och i kantorskören Gloria, fungerar som organist och som pianolärare. Hon har under sin karriär haft hand om hundratals barn inom församlingens verksamhet och i musikskolan och hon har arbetat över stifts- och språkgränser.

I motiveringarna till priset sägs att Eeva-Liisa Malmgren är en musiker som täcker ett brett område och som i sin arbetskarriär har utvecklats mångsidigt som musiker och musikpedagog. De senaste åren har hon verkat speciellt förtjänstfullt bland sångare som utvecklas. Hon är förr 1962 i Nummi och utexaminerades från Sibeliusakademin 1989.