Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Katastrofen närmar sig i Dortmund

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 14:55.
Dortmund kämpade tappert mot Real Madrid men blev utslaget.
Bildtext Dortmund måste vända skeppet innan det sjunkit helt.
Bild: EPA / Federico Gambarini

Borussia Dortmund förlorade mot ett 10-manna Augsburg på hemmaplan med 0-1. I och med förlusten ligger Dortmund nu sist i Bundesliga och supportrarna börjar ha sett tillräckligt.

Att förlora framför en fullsatt hemmastadion retar upp supportrarna tillräckligt, men att förlora med en man mera gör dem oftast förtvivlade. Gästernas Raul Bobadilla satte segermålet i den 50:e minuten innan Christoph Janker såg rött i den 64:e minuten.

I en halv timme fick alltså Dortmund pressa men bollen hittade inte in. När slutsignalen ljöd buade delar av de 80 000 supportrarna ut hemmalaget. För att i alla fall rädda hedern gick Både BvB:s målvakt Roman Weidenfeller och lagkaptenen Mats Hummels fram till den legendariska supportersektionen ”Den gula väggen” för att lugna supportrarna.

- Om man efter 19 matcher är i det här läget så vore det oacceptabelt att inte förstå sig på fansens reaktioner, säger Hummels till BBC.

Tränaren Jürgen Klopp var chockad efter förlusten och kom inte med några som helst bortförklaringar.

- Vi kan bli beskyllda för vad som helst ikväll och det är rättfärdigat. Man måste ha mod att göra rätt beslut i dylika matcher och det saknade vi helt i dag, sade Klopp till BBC sent på onsdagen.

Klopp på fallrepet?
Tyska mästare år 2011, tyska mästare och cupmästare år 2012, andra plats i ligan och finalist i Champions League år 2013 samt Supercup vinnare. Andra i ligan år 2014 samt finalist i cupen och Supercupmästare. De senaste åren har varit framgångsrika på många fronter men nu ser hela den gulsvarta eran på att rasa samman. Dortmund ligger två poäng under nedflyttningsstrecket och har endast samlat ihop 16 poäng på 19 matcher.

I Champions League kommer Dortmund att möta ett formstarkt Juventus i åttondelen som inte har förlorat i Serie A sedan oktober. Blir det respass ur Champions League mot Juventus så är goda råd dyra för Klopp.

Till Dortmunds och tränarens försvar ska sägas att man sedan de framgångsrika åren sålt stjärnor som Mario Götze och Robert Lewandowski till ärkerivalen Bayern München. Shinji Kagawa och Nuri Sahin lämnade också klubben när de var i toppform men har återvänt, dock mycket sämre än när de lämnade. Den sistnämnde har dessutom gått skadad en längre tid tillsammans med Hummels, Marco Reus, Ilkay Gündogan och Jakub Blaszczykowski.

Eftersom det är hela 15 poäng upp till en Europa League och 17 till en Champions League plats kan det hända att inte ens en seger i Cupen räcker för att Klopp ska få fortsatt förtroende. En sak är i alla fall säker, det blir en spännande vår för alla som bekänner sig till de gulsvarta färgerna.

Kolla in bilder och videoklippet från Hummels och Weidenfellers ageranden här.