Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Från intensiven till Runebergspriset

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 13:49.
Runebergspriset 2015 delades ut - Spela upp på Arenan

- Det är ingen myt att livet flimrar som en film framför ens ögon då man ligger på sitt yttersta, säger Joni Skiftesvik i talarstolen i stadshuset i Borgå. Jag låg där på intensiven och såg en massa scener från mitt liv. Då fattade jag pennan och började skriva ner dem i ett häfte, fortsätter han.

Egentligen hade arbetet med en självbiografi påbörjats innan sjukhusvistelsen. Efter ett flertal romaner, noveller och pjäser kände Joni Skiftesvik att en berättelse om det egna livet var på plats.

- Problemet var att jag inte tyckte jag mindes någonting alls, berättar han. Min hustru köpte ett häfte med plastpärmar åt mig för att samla mina minnen i, berättar Skiftesvik för lyssnarskaran i stadshuset fullmäktigesal.

Mer än bara ett vanligt pris

- Jag tycker Runebergspriset är mycket mer än bara ett vanligt pris, säger Skiftesvik. Personligen uppskattar jag priset väldigt mycket och ser det som en kommentar till hela min författarkarriär än bara ett erkännande för den här boken. Jag är nog en perfektionist, fortsätter han. Det gäller att testa olika uttryckssätt och jag slipar på texter hela tiden.

Joni Skiftesvik vann också Skugg-Runebergpriset där läsarna av tidningen Uusimaa får välja sin favorit.

Idag blir det paus

- Jag har skrivit böcker sedan 1988 och före det var jag journalist i tjugo år, berättar Joni Skiftesvik. Min vana är att varje dag skriva någonting, men idag tror jag att det blir en paus, skrattar han. Kanske det blir att äta Runebergstårta, jag älskar det bakverket, berättar han.

Ordförande i Runebergsjuryn, Elisabeth Nordgren
Bildtext Det var hög standard i år, säger Elisabeth Nordgren
Bild: YLE/Stella Brunberg

Hög standard

I juryn för Runebergspriset sitter kulturjournalisten och kritikern Elisabeth Nordgren tillsammans med författarna Irja Sinivaara och Jouko Sirola. Ordförande Nordgren ser att klassen på årets kandidater var mycket hög.

- Det fina med det här priset är att vi får läsa så många olika genrer, säger Nordgren. Det är inte bara romaner som med t.ex. Finlandiapriset. Skiftesvik är visserligen en traditionell författare men just den här romanen berördes jag starkt av, säger hon. Men Juha Hurme och Merete Mazzarella var också starka kandidater och fanns med bland de fyra sista finalisterna, berättar Nordgren.

Joonas Romppanen leder utdelandet av år 2015 Runebergspris
Bildtext Tillställningen leddes av Uusimaas chefredaktör Joonas Romppanen
Bild: Yle / Mathias Gustafsson

Tyst minut för Parland

Tillställningen i stadshuset i Borgå inleddes med ett minnestal och tyst minut för den tidigare i veckan bortgångna författaren Stella Parland.

- Stella betyder stjärna. Som jag ser det har hon nu åkt hem för att städa upp i himlen, sa Outi Oja, ordförande i juryn som vaskade fram de åtta kandidaterna. Stella Parland satt i samma arbetsgrupp som Oja ledde.