Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Korsholms webbsidor irriterar

Från 2015
Uppdaterad 05.02.2015 21:31.
Korsholms webbsidor.

Korsholms kommuns webbsidor fungerar dåligt, saknar aktuell information och är svåra att orientera sig i. Det här vittnar många om bland annat på sociala medier.

Kommunens informationsansvarige håller med om att en del information kanske inte är uppdaterad, men några andra problem har han inte hört talas om.

- Det är avdelningarna själva som sköter uppdateringarna och det finns säkert information som borde uppdateras, säger informationssekreteraren Tommy Lahti.

En av dem som irriterar sig på kommunens nätsidor är Josefine Blomqvist-Saari. Hon använder just nu kommunens sidor mest till att hitta information om dagvård och hälsovård. Hon berättar att till exempel uppgifterna om telefontider till barnrådgivningen inte stämmer. Dessutom skulle hon gärna kunna anmäla sina barn till dagvård elektroniskt, via nätet.

- Så kan man ju göra in andra kommuner, i Vasa till exempel, säger Blomqvist-Saari.

Skriva ut och lämna in

Blomqvist-Saari berättar att enligt det nuvarande systemet ska man ladda ner anmälningsblanketten till sin egen dator som PDF- eller Word-fil, skriva ut den på sin egen skrivare, fylla i den för hand och föra den till det aktuella daghemmet.

Anna Törnroos tillträdde som chef för dagvården i måndags och några klagomål har inte nått henne ännu.

- Vi har inte fattat några beslut ännu, men det finns planer på att vissa blanketter ska kunna fyllas i elektroniskt via nätet, till de blanketterna hör anmälan till dagvård, säger Törnroos.

Törnroos hoppas att man inom år 2015 ska ha möjlighet att anmäla sina barn till dagvård via nätet.

Mest irriterad är Blomqvist-Saari över att adressen korsholm.fi inte fungerar.

- 95 procent av gångerna jag söker information måste jag gå in via mustasaari.fi och där byta till svenska eller läsa på finska, säger Blomqvist-Saari.

- Det problemet har jag inte hört talas om och jag vet inte vad det beror på, säger Lahti.

Fredrika Ingves använder förutom hälsovårdens och dagvårdens sidor också åldringsvårdens information.

- Åldringsvårdens kontaktuppgifter är inte heller uppdaterade. Dessutom är sidorna ostrukturerade så man måste klicka här och där för att hitta det man letar efter, säger Ingves.

10 år gamla sidor

Korsholms nätsidor är, enligt Lahti, närmare tio år gamla.

- Som grund för strukturen på våra sidor har vi en standard som Kommunförbundet har arbetat fram, säger Lahti.

Nätsidorna är ändå planerade av kommunens tjänstemän medan ett utomstående företag har implementerat sidorna. Korsholm ska få nya nätsidor som enligt Lahti ska vara färdiga före sommaren.

- Hela utseendet och stukturen kommer att vara annorlunda. Jag hoppas att det blir lättare att orientera sig i dem, säger Lahti.