Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordaniens kung besökte pilotens familj

Från 2015
Kung Abdullah av Jordanien (t.v.) omfamnar den mördade piloten Moaz al-Kasasbehs far Safi al-Kasasbeh i dennes hemby Ayr.
Bildtext Kung Abdullah av Jordanien (t.v.) omfamnar den mördade piloten Moaz al-Kasasbehs far Safi al-Kasasbeh i dennes hemby Ayr.
Bild: EPA

Stridsplan från det jordanska flygvapnet gjorde på torsdagen räder mot Islamiska staten IS ställningar i Syrien och gjorde på hemvägen en överflygning över byn Aya där den mördade piloten Moaz al-Kasasbeh bodde.

IS publicerade i tisdags en video där en man som sägs vara den tillfångatagna jordanska piloten bränns till döds inne i en bur.

Jordanien har lovat hämnas med hård han. Kung Abdullah besökte pilotens familj i deras hemby söder om Amman samtidigt som jaktplanen gjorde en överflygning på hemvägen efter att ha angripit IS i staden Raqqa i Syrien.

Jordanien ingår i den USA-ledda koalitionen som genomför flygräder mot IS i Syrien och Irak för att försöka stoppa terrororganisationens framfart.

Efter att videon publicerats avbröt kung Abdullah ett besök i USA och två dödsdömda fångar som sades ha varit IS-medlemmar avrättades i Jordanien.

Bilderna på piloten som brändes levande gav upphov till ett ramaskri på olika håll i Jordanien med krav på att IS ska tillintetgöras.