Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Automat ersätter konduktören

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 08:10.
Elisabeth Kajander pendlar till jobbet
Bildtext Elisabeth Kajander reser dagligen till Hangö med rälsbussen. Hon är orolig för att konduktörerna saknas ombord.

På rälsbussen mellan Karis och Hangö ska resenärerna nu köpa och stämpla sina biljetter själva. VR talar om kostnadseffektivitet. Endast få turer har konduktör vilket oroar en del passagerare.

Elisabeth Kajander pendlar dagligen till sitt jobb som grundtrygghetsdirektör i Hangö. Hon är orolig för smidigheten och säkerheten på en rälsbuss utan konduktör.

- Automaten krånglar ibland och det kan vara svårt att betala med kontanter. För vissa äldre människor kan biljettköpet vara krångligt. Det är också längre väg att släpa med sig sitt bagage och det kan bli kö vid maskinen.

Biljettautomat som ersätter konduktören på rälsbussen
Bildtext Biljettautomat ombord på rälsbussen.

Hannele Karvonen som är servicechef på VR säger att det handlar om att bolaget ska vara kostnadseffektivt.

- På det här sättet säkrar vi också trafiken på sådana ställen där passagerarantalet inte är så stort, säger hon.

Säkerheten ombord på rälsbussarna ska ändå tryggas.

- Till exempel i närtrafiken i Helsingfors finns det inte konduktörer i varje enhet. Vi har förstått att säkerheten inte är hotad där.

Seriebiljetter ska stämplas

Automaten finns i passageraravdelningen i ena änden av tåget. Där kan man köpa vanliga Ecoklass-biljetter för vuxna, studerande, pensionärer och juniorer. I automaten kan man betala kontant eller med de vanligaste betalkorten, dock inte med Visa Electron.

Priset är detsamma som vid köp i andra automater eller via nättjänsten. När man köper biljett i förväg eller via tågautomaten behöver biljetten inte stämplas. Seriebiljetter stämplas i automaten.

Servicechef Karvonen säger att automaterna i rälsbussen och på stationerna är lätta att använda.

- Vi tar gärna emot respons speciellt av sådana kunder som har problem att använda automaterna, säger hon.

Enligt henne har VR inte fått särskilt mycket respons av sina kunder gällande automaterna.

Säkerheten oroar

Elisabeth Kajander frågar sig hur VR tänker i dag när det gäller säkerheten på rälsbussen. Enligt det nya arrangemanget finns bara lokföraren kvar och hen har inte möjlighet att reagera om någonting händer.

- Det är ledsamt att man igen skär i den personliga servicen. För några veckor sedan väntade vi förgäves på en konduktör från det andra tåget. Han dök aldrig upp och vi passagerare måste söka oss till vår destination på annat sätt. Då hette det att rälsbussen av säkerhetsskäl inte fick köra utan konduktör. Nu har man tydligen tänkt om, säger Kajander.

Servicechef Karvonen kan inte kommentera det fall Kajander nämner eftersom hon inte hört talas om det.

Ostämplade biljetter oroar inte

Rälsbussen som kör mellan Karis och Hangö
Bildtext Rälsbussarna har inga konduktörer längre.

Kajander befarar också att statistiken över tågresenärer blir lidande om man låter bli att stämpla sin biljett. Det här kan i sin tur ge utslag i hur pass viktig Hangöbanan anses vara.

- På VR är vi inte oroade över detta. Många resenärer köper sin biljett på förhand i automaten och då köper de ofta biljetten ända till ändstationen, inte bara till exempel till Karis, säger Karvonen.

Hon säger att VR också i framtiden kommer att ha biljettkontroll på banavsnittet mellan Hangö och Karis.

- Den som reser utan biljett får ett straff på 80 euro och ska betala biljettpriset för det man åkt, säger Hannele Karvonen.

Hon säger att det blir billigare för VR att ha kontrollanter nu och då ombord än att ha konduktörer i varje tåg.