Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Stora banker lovar amorteringsfritt

Från 2015
spargris gjord av glas

De stora bankerna lovar sina bostadslånekunder ett års amorteringsfritt helt gratis. Enligt Helsingin Sanomat lovar OP, Nordea och Danske Bank alla gratis amorteringsfritt.

Det går att ansöka om det här på bankernas webbsidor.

Bara OP har över 300 000 bolånekunder, som kortar av sina lån med sammanlagt 2,3 miljarder euro per år. Om hälften skulle ta amorteringsfritt, skulle det frigöra långt över en miljard euro till konsumtion.

Enligt chefen för Pellervo ekonomiska forskningsinstitut Pasi Holm motsvarar summan ordentliga skattesänkningar. 1,2 miljarder euro är lika med en procent av privatkonsumtionen i Finland.

Holm tror ändå inte att bolånekunderna är speciellt intresserade av möjligheten till amorteringsfritt. Finländarna vill traditionellt bli av med sina bostadslån så fort som möjligt.

Näringslivets forskningsinstitut Etlas vd Vesa Vihriälä säger för sin del att hela summan inte skulle gå till inhemsk konsumtion. Han påpekar att amorteringsfritt inte betyder att konsumenterna får mera pengar, utan bara att de skjuter fram sina lånebetalningar.

För bankernas ekonomi är det inget problem att en del av kunderna tar en paus i amorteringarna, skriver Helsingin Sanomat. Just nu tas så lite nya bostadslån att bankerna gärna vill hålla fast vid lånen lite längre.