Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hälsoprojekt har gett piggare anställda i Malax

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 11:28.
Träningspass i gymmet.
Bildtext Träningspass i gymmet.

I Malax har det snart gått ett år sedan välfärdsprojektet "I form för livet" startade. Allt sämre matvanor, stressigare vardag och för lite motion var några bakgrundsskäl till projektet.

Sara-Lotta Huhtaoja är projektansvarig för "I form för livet"
Bildtext Sara-Lotta Huhtaoja

Och hittills visar det sig vara ett lyckat koncept. Många är intresserade av projektets verksamhet. Även arbetsgivare har fått upp ögonen och är intresserade. Projektansvariga Sara-Lotta Huhtaoja är nöjd hittills.

- Vi hoppas på att människor lever hälsosammare så att sjukskrivningarna minskar. Konkreta resultat är svåra lyfta fram men de personliga handledningarna har absolut effekt, säger Huhtaoja.

De som vill ha personlig handledning kommer ofta för att få en ändring i kostvanor och för att bättre kunna hantera stress.

Piggare än tidigare

Mikaela Grönlund, barnskötare på daghemmet Solhagen i Malax.
Bildtext Mikaela Grönlund

På avdelningen Röda luftballongen på daghemmet Solhagen i Malax arbetar Mikaela Grönlund som barnskötare. Hon har medverkat i "I form för livet" ända sedan starten.

Grönlunds behov av stresshantering och vilja att förändra kosten var bärande orsaker till hennes deltagande. Förutom individuell handledning har projektansvariga besökt daghemmet för att hålla pausgymnastik tillsammans med personalen.

- Jag känner mig piggare nu än tidigare, mycket tack vare mitt individuella program som till stor del handlar om kosten. Nu tänker jag också mera på hur jag använder ryggen på jobbet.

Lever du ett sundare liv nu än tidigare?

- Något hälsosammare ja. Julen blev ett bakslag och jag hamnade i en svacka. Men nu har jag kommit igång igen och målet är att fortsätta vara med i projektet, säger Grönlund.

Projektet "I form för livet" har ansökt om mera bidrag för att kunna fortsätta ytterligare ett år. Beslutet ska komma under våren.

Läs också:

De vill få Malaxborna att röra på sig mer

Nu ska energidrycker och socker väck från skolan