Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skandal: Tårgas, inkastade flaskor och flyende fans

Uppdaterad 06.02.2015 10:55.
Läktarbråk under de afrikanska mästerskapen, semifinal Ghana-Ekvatorialguinea, 5.2.2015

Ghana är klart för final i Afrikanska mästerskapen i fotboll, men semifinalsegern över värdnationen Ekvatorialguinea hamnade i skymundan av skandalscenerna under matchen i Malabo.

Det var ingen fråga om vilket lag som var värd en finalplats. Ghana var klart bättre och vann matchen med 3-0 tack vare mål av Jordan Ayew, Wakaso Mubarak och Andre Ayew.

Det gillade inte delar av hemmapubliken som började kasta flaskor och annat in på planen och mot motståndaranhängare. Matchen avbröts vid flera tillfällen och redan i halvtid fick Ghanas spelare skyddas av polis för att inte träffas av flygande flaskor.

Ghanas supportrar fick i slutet av den andra halvleken evakueras in till innerplanen och sedan in i spelartunneln, samtidigt som polisen använde tårgas och en helikopter för att jaga bort de störande åskådarna.

Läktarbråk under de afrikanska mästerskapen, semifinal Ghana-Ekvatorialguinea, 5.2.2015
Bildtext Polisen fick jaga bort åskådare från läktarna innan matchen kunde återupptas.

”Jag vill be om ursäkt å lagets vägnar”

– Jag visste inte vad det var som hände, men vi såg några våldsincidenter. Jag kan inte säga att jag inte var orolig, men jag ville att mina spelare skulle vara i säkerhet, säger Ghanas chefstränare Avram Grant till Daily Mail.

– Jag har aldrig spelat inför något liknande förut, fortsätter Ekvatorialguineas lagkapten Emilio Nsue. Jag vill be om ursäkt å lagets vägnar. Det var en märklig erfarenhet, något jag aldrig upplevt tidigare.

När situationen lugnat ner sig valde domaren efter en paus på en dryg halvtimme att återuppta matchen och Ghana kunde kvittera ut en finalbiljett. I söndagens final väntar Elfenbenskusten.

Det liknar en krigszon, skrev Ghanas fotbollsförbund på Twitter under matchen. I deras och bland annat journalisterna Jonathan Wilsons och Gary Al-Smiths Twitterflöden hittas ännu mera information om händelserna.

Ghana–Ekvatorialguinea 3–0 (2–0)
42. Jordan Ayew (straff)
45. Wakaso Mubarak
75. Andre Ayew