Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Håll Skärgården Ren behöver din hjälp

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 10:46.
Skrotinsamling i skärgården.
Bildtext Håll skärgården ren behöver en ny servicebåt för gamla m/s Roope.
Bild: Håll Skärgården Ren

Håll Skärgården samlar in pengar till en ny servicebåt till Skärgårdshavet. Efterträdaren till den nuvarande servicebåten M/S Roope kommer att tas i användning senast säsongen 2016.

Håll Skärgården Ren rf:s nuvarande servicebåtar har redan tjänat båtfarare och alla som rör sig till sjöss i cirka 30 års tid. Trots regelbundna reparationer och underhåll lämpar sig båtarna inte för dagens avfallshanteringsarbete. Till exempel M/S Roope i Skärgårdshavet är till sin kapacitet och sina egenskaper otillräcklig för det stora området.

- Senaste båtsäsong var avfallsmängderna så enorma att Roope var fullastad och måste lossas dagligen, medan vi normalt bara tömmer den ett par gånger i veckan. Det blev så många körtimmar och sjömil att båtens funktionsduglighet äventyrades. Eftersom det var så bråttom hann vi inte reparera båten förrän på hösten efter säsongens slut. Det var verkligen en arbetsdryg sommar, berättar föreningens generalsekreterare Aija Kaski.

Målet med insamlingskampanjen Fixa flottan är att finansiera en så stor del som möjligt av Skärgårdshavets nya servicebåt genom donationer.

För närvarande kartläggs utbudet av lämpliga begagnade båtar men ett alternativ är också att bygga en helt ny båt.