Hoppa till huvudinnehåll

Så träffades vi ...

Hur träffades ni?

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 18:21.
Ett förälskat par omringat av ett hjärta
Bild: Yle / Sebastian Dahlström

Alla hjärtans dag till ära vill vi på Svenska Yle veta hur du träffade din stora kärlek. Nedan kan du läsa historien om hur signaturen EG träffade sin fru Tove för fyrtio år sedan.

"Det är tidigt 70-tal, jag sitter och metar abborrar på vår brygga i den östnyländska skärgården. Det är veckoslut och därmed också dans i Kabböle. Eftersom jag har ett par mer eller mindre misslyckade förhållanden bakom mig har jag kommit till den mogna insikten att det där med fruntimmer är en överskattad företeelse. Ingen dans i kväll för mig alltså.

Då kommer en liten roddbåt över viken, framförd av två bikiniklädda unga damer som hälsar vänligt. Den ena flickan känner jag väl, det är grannens Maja, lillasyster till min bästa vän i viken, Kalle – en flicka jag alltså känt i hela mitt liv. Den andra är en ny bekantskap som visar sig heta Tove, också hon välväxt och söt i bikini.

Flickorna lägger fram sitt ärende som naturligtvis rör just Kabböledansen. Toves mor har ställt ett ultimatum angående kvällen: flickorna får under inga omständigheter på tu man hand ta sig till Kabböle, det krävs en manlig följeslagare. Nu är det så tokigt att brodern Kalle som normalt brukar stå för den nödvändiga logistiken i dylika fall just denna helg inte har fått permission från Dragsvik där han avtjänar sin värnplikt. Flickorna menar således att skjuts till och från Kabböle skulle vara på sin plats.

Nå, man är ju inte dummare än att man kan ompröva tidigare negativa beslut angående Kabböledansen och utan desto mer tvekan volonterar jag som skjutskarl och kanske också som danskavaljer.

Kvällen blir helt lyckad trots att Tove träffar en annan kille från hemviken, också han är beredd att stå för nattens hemtransport visar det sig. Jag blir tvungen att med en viss skärpa förklara för Tove att om hon nu kommit till dansen med mig, så är det nog också jag som står för hemtransporten. Dessutom hade vi redan tidigare kommit överens om att jag nästa dag skulle titta upp på eftermiddagskaffe hos henne och därmed fördjupa den inledda bekantskapen.

Och på den vägen är det. Om inget oförutsett inträffar firar vi vår fyrtionde bröllopsdag nu sommaren 2015 och apropå det ägnar jag då och då min svärmor en varm tanke."

Det är inte längre möjligt att delta

Mer om ämnet på Yle Arenan