Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Hur kul är det att jobba med något extremt enformigt”

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 14:45.

Vila är den bästa medicinen mot förkylning. Byråkrati skrämmer potentiella nyföretagare och det viktigaste under en tågresa är inte att det finns en konduktör på plats. Det konstaterar Yle Västnylands fredagssnackare Lea Adolfsson och Ulrica Isaksson.

Byråkrati och problem med att få lån på banken gör livet surt för företagare konstaterar Lea Adolfsson som själv har varit egenföretagare i 40 år.

- Det är så byråkratiskt att grunda ett företag att det skrämmer bort nya potentiella företagare. Under senaste tid är det ju trots allt just små och medelstora företag som har skapat arbetsplatser. Unga måste uppmuntras att bli företagare och också känna att de har stöd och vägledning då de väl bestämmer sig för att bli egenföretagare.

- Vi borde tänka om när det gäller byråkratin. Någon borde ta tag i saken och göra livet lite enklare för oss företagare.

Rälsbussar utan konduktörer

Fredagssnackarna tar rätt så väl emot nyheten om att konduktörerna försvinner på rälsbussen mellan Karis och Hangö. Det finns ju inte några konduktörer på metron i Helsingfors heller och det går bra, konstaterar de båda. Maskiner tar över inom många olika områden. Det är inte bara konduktörerna som försvinner. Jag prutar i vissa situationer på människor och går hellre till en maskin om det går snabbare, tillägger Isaksson.

- Det är ju dessutom trots allt de mest enformiga arbetsmomenten som ersätts av maskiner. Hur kul är det då att sitta och jobba med något extremt enformigt dag ut och dag in.

Okunskap skapar rädsla

Studerande i Ekenäs gymnasium har bjudit in sina föräldrar på en temakväll för att få de vuxna att öppna ögonen och inse hur mycket positivt det finns att hämta från webben. Ulrica Isaksson får medhåll av Adolfsson då hon säger att föräldrarna oroar sig över det de inte känner till.

- Vi föräldrar är oroliga eftersom vi inte vet vad ungdomarna gör på webben. Men det ska vi kanske inte heller. De måste också få ha ett eget liv, säger Ulrica Isaksson.

- Det som nu är intressant är att tidigare skilde man på dem som använder dator och de som inte använder dator. Nu ser vi i stället olika generationer av datoranvändare. De unga använder datorn på ett vitt annorlunda sätt än vi.