Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Så här flirtar uni med gymnasisterna

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
Kan tänka sig studera juridik - Spela upp på Arenan

Helsingfors universitet har brist på sökande till vissa svenskspråkiga utbildningar. För att locka fler håller man nu exempelföreläsningar i gymnasierna. Inspirerande, tycker eleverna.

Universitet vill locka fler svenskspråkiga studerande till sina utbildningar. Det gör de genom rekryteringsprojektet Uni på väg där gymnasisterna får smakprov på föreläsningar i olika ämnen.

- Filosofi, nordisk litteratur och några naturvetenskapliga ämnen lider av osynlighet och få sökande. Vi har inte satsat tillräckligt på att informera om våra utbildningar. När vi erbjuder sökande studieplatser i de här ämnena tar de inte alltid emot dem eftersom de inte är förstahandsvalet, säger Martta Lindström, teamledare för enheten svenska ärenden vid Helsingfors universitet.

Det här försöker man nu råda bot på genom att låta längre hunna studerande hålla exempelföreläsningar för gymnasister runt om i Svenskfinland.

Martta Lindström
Bildtext Teamledare Martta Lindström säger att hoppas på flera sökande efter exempelföreläsningarna som verkar ha väckt stort intresse hos eleverna.
Bild: Yle

"Inspirerande!"

Det ligger en akademisk stämning i luften i Lärkans gymnasium. Det är fredag förmiddag och eleverna får välja mellan åtta olika föreläsningar i bland annat juridik, medicin, socialpsykologi, nordisk litteratur och akvatiska vetenskaper.

Vi dyker in på en juridikföreläsning tillsammans med 36 eventuella juristfrön. Föreläsningarna studerande som fått en kortkurs i pedagogik. Och det märks. Juridikstudernade Helena Gunst nästan förhäxar eleverna i sin föreläsning om immateriell rätt. Just juridik och medicin hör till de mest populära ämnena på universitetet tillsammans med bland annat socialpsykologi.

Filosofi, nordisk litteratur och några naturvetenskapliga ämnen lider av osynlighet och få sökande." - Martta Lindström

- Det var väldigt givande! Jag vet ännu inte vad jag vill studera, men det har lutat åt Hanken, säger gymnasisten Sebastian Mellblom som efter föreläsningen är ännu mer intresserad av juridik än förr.

Mellblom blev intresserad också av nordisk litteratur som han provade på föreläsningen innan.

- Det handlade om Karl Ove Knausgård. Nordisk litteratur är ett ämne som säkert öppnar sig ju mer insatt man blir, säger han.

Gymnasisten Iris Laitinen hade valt juridikföreläsningen just på grund av sitt juridikintresse.

- Det var jättebra! Vi fick en väldigt bra introduktion i vilka inriktningar det finns inom juridiken, säger hon.