Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

De äldres mat får kritik i Pargas

Från 2015
Uppdaterad 06.02.2015 14:49.
Närbild på en köksmaskin.
Bildtext Ett av problemen som kom upp på mötet att det många köksmaskiner gått sönder den senaste tiden.
Bild: Yle/Nina Bergman

Maten vid äldreboenden i Pargas får kritik. Anhöriga har klagat på att de äldre inte får något annat än gröt och soppor och är oroliga över att dessa inte ska få i sig tillräckligt med näringsämnen.

I enstaka fall har det också hänt att maten tagit slut.

- Inte har det hänt ofta att någon skulle bli utan, säger social- och hälsovårdsnämndens ordförande Merja Fredriksson (SFP) som ända bekräftar att det kommit in en hel del kritik gällande maten. Därför bjöd nämnden in kostchef Niina Isberg till torsdagens möte.

Ett av problemen som kom upp på mötet är att det många köksmaskiner gått sönder den senaste tiden. En gryta att tillreda maten kan kosta 15 000 euro och enligt Fredriksson måste man ta de här utgifterna från driften eftersom man utan verktyg inte kan göra någon mat överhuvudtaget. Fredriksson var ändå nöjd med kostchefens försäkran att de äldre får i sig tillräckligt med näring.

- Kostchefen lyssnade och tog vår oro på allvar. De olika avdelningarna som också var på plats ska nu ta upp problemen med sin personal. Från köket hälsar man också att den som har kritik gör bäst i att ta kontakt direkt istället för att gå via till exempel sociala medier, säger Fredriksson.