Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Diskussion: Alldeles för dyrt!

Från 2015
Plånbok
Bildtext Smärtgränsen nådd. Många föräldrar pungar ut med skyhöga summor för sina barns hobbyer.
Bild: Yle

Svenska Yles satsning på barn och hobbyer har väckt en livlig debatt. Många är glada över att ämnet tas upp och flera tycker också att det är dags för föräldrarna att ställa sig på barrikaderna och protestera mot skyhöga avgifter för barnens hobbyer, speciellt när det gäller idrott.

Först ut var artikeln "När barnets hobby blev för dyr" där barnet i en familj bytte lag i det skedet när innebandyn på juniornivå började kosta 400 euro per månad. Många är upprörda över att det kan vara såhär dyrt, och speciellt en sport som innebandy, som inte kräver någon väldigt avancerad utrustning i motsats till till exempel ishockeyn.

”Det är absurda kostnader för innebandy, som varken kräver dyr personlig utrustning eller dyrt underhåll av planen eller specialplan som bara är tillgänglig på ett begränsat antal platser.”
skriver signaturen Stefanie.

Vilde Bill är inne på samma linje, men ännu mer upprörd.

”400 euro i månaden för innebandy! Då är det någonting som gått riktigt riktigt snett! 400 euro per år måste ju redan anses vara för mycket. Oberoende vad vissa säger och försvarar saken med så är det horribelt att föräldrar inte vaknat upp tidigare utan bara gått och för sig själva inte haft mod att ta upp saken till diskussion i rädsla för att " skämma ut sig". Ingen har alltså frågat sig till vad pengarna använts? I ett helt innebandylag måsta ju 400 euro/månad och spelare samt reserver bli en nätt summa. Enligt enkel matematik 4800 euro per år per spelare och reserver! Då måste ju var och en förstå att föräldrarna till många löften aldrig kunnat anse sig ha råd att låta sina barn delta i en sådan sportgren och följden varit att det bara varit de rikaste föräldrarnas barn som spelat innebandy, inte de mest begåvade i sportgrenen. Tyvärr har idrotten i Finland i många grenar utvecklats till just detta.”

Också signaturen pappa tycker att 400 euro per månad för innebandy är ett tecken på att allt inte står rätt till.

”Något har nog gått fel om det ska kosta hundratals euro i månaden att sporta. En gräsmatta och en boll så har barnen roligt. På vintern ett par skidor eller skridskor och ploga upp en plan på isen. Barn ska ha roligt då de idrottar, det ska inte vara för seriöst med satsningar på att bli bäst. Är det barnen eller föräldrarna som vill det?”

Signaturen gäst är också hen förvånad över stegrande kostnader.

”Förut var sådant här halvgratis och inte var nivån något sämre ändå. Bra att detta tas upp så kanske andra vågar säga något också mot detta ockerförfarande.”

En annan ”gäst” ville föra fram att hens fyra barn slutat ha hobbyer, just på grund av de skyhöga kostnaderna.

”Kan bara konstatera att mina barn inte har råd med några hobbyn.
De var med på fotboll tidigare men även det blev ju för dyrt.
Det skulle var och varannan dag köras runt i österbotten, handlas lagkläder, skor osv. Det kostade mig ca 150 euro i bensin i månaden för att barnen skulle få spela fotboll.”

Allt eller inget?

Efter den första artikeln intervjuade vi ensamstående mamman Paula, som bytt sin ägarbostad till en bostadsrätt och tagit banklån för att ha råd med barnens hobbyer.

Minna undrade om föräldrar faktiskt ska satsa all tid och alla pengar på att barnen ska få ha hobbyer.

”Jag tycker det verkar lite skrämmande att föräldrar lägger alla sina pengar och all sin fritid på sina barn. Det skulle vara nyttigt för barnen att se att föräldarna har ett eget liv. Fint med sportande jo, men måste det vara allt eller inget?”

Signaturen farmor är ändå nöjd med sitt beslut att satsa allt på sina barn.

”Hemma hos oss har vi också gjort alltför barnen och då menar jag allt. Nu är de vuxna har flyttat bort har egna familjer. Hos oss var det också idrott som gällde. Jag är ingen bitter mamma utan en jätte glad och nöjd mamma. Jag förväntar mig absolut inte att dom skall ställa upp för mig. Dom bor längre bort så det skulle inte ens fungera men vi har ett jättebra förhållande så jag tror absolut att jag har varit en bra mamma. Men när dom kommer så naturligtvis får jag hjälp om jag behöver. Så jag känner mig nöjd o glad.”

En årsinkomst på hobbyer

Nästan så man hoppas kommande egna ungar börjar spela dataspel

Vi intervjuade också Ulrika Hellström, vars familj satsar enorma summor per år på sönernas hobbyer. Hockey för två killar och fotboll för en är uppe i årskostnader kring hela 20 000 euro.

”Det är inte klokt hur mycket dagens familjer skall punga ut för barnens fritidsintressen i föreningsform! Nu måste någon våga ryta till och stoppa drevet som driver familjerna till dessa omänskliga uppoffringar i tron att detta gagnar barnen” skriver signaturen förälder medan ”K” undrar varifrån en vanlig familj tar 20 000 till hobbyer.

”Hur skall vanligt folk kunna ha barnen på någon hobby om det kostar 20000 / år för 2 barn.. Det är väl ungefär vad jag har efter skatt!! Då har jag 4 barn så det är mycket svårt med hobbyer!”

Hobbydiskussionen fick signaturen Gamer att längta efter svunna tider.

”Nästan så man hoppas kommande egna ungar börjar spela dataspel då, det är ju fan billigare än s hobbyer. Inte var det sådana priser då jag spelade fotboll på 90-talet. Helt sjuka summor nu”.

Fyrabarnsmamman Camilla Ekblad har ont om pengar, men ändå har alla barnen flera hobbyer. Hon tipsade om förmånliga alternativ som scouting, paddling, frivilliga brandkåren och att kolla upp vad olika allmännyttiga föreningar har att erbjuda. Ekblads tips tog emot med tacksamhet.

”Tack! Det här känns hoppingivande.” skriver signaturen tvåbarnsmamma.

Läs alla våra artiklar på temat hittills:
När barnets hobby blev för dyr
Barnens hobbyer viktigast
Hockeymamma: Det svider i plånboken
Hobbyidrott allt dyrare
Fyrabarnsmamma: Billiga hobbyer finns!