Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Inga misstänkta i attackerna mot Sannfinländarna

Från 2015
Sannfinländarnas kontor i Helsingfors.
Bildtext Sannfinländarnas kontor på Tavastvägen 85-89 i Helsingfors har utsatts för skadegörelse flera gånger.
Bild: Yle

Helsingforspolisen vet inte vem som ligger bakom de upprepade attackerna mot Sannfinländarnas kontor i Helsingfors och prioriterar inte fallet. Anarkisten Suvi Auvinen säger att Sannfinländarna får vad de förtjänar.

Polisen utreder nu tre attacker i september, november och under nyårsnatten mot Sannfinländarnas kontor på Tavastvägen. Fönster har krossats och väggar har blivit nerklottrade. Partiet har också gjort en fjärde brottsanmälan då väggen på kontoret blev nerklottrad förra veckan.

- Vi har bilder och inspelningar från övervakningskameror, utför en teknisk utredning och undersöker tips på webben. Men ingen person är misstänkt. Vi vet ändå i vilka grupper man har skrutit om de här attackerna, säger kriminalkommissarie Petri Juvonen vid Helsingforspolisen.

Juvonen syftar på det anarkistiska webbforumet Takku där det efter den första attacken i september i fjol dök upp ett meddelande där en grupp medgav att de utfört attacken.

Anarkist: Jag förstår attackerna

Efter den senaste attacken förra veckan skrev anarkisten Suvi Auvinen ett inlägg i sin blogg med rubriken "Graffitikriget i Helsingfors" där hon utgår i från att det är anarkister som ligger bakom. Hon vet ändå inte vem.

Sannfinländarnas klottrade valkontor.
Bildtext Kontoret spraymålades förra veckan.
Bild: Yle/Markku Pitkänen

Auvinen upprepar samma sak när Yle Huvudstadsregionen ringer upp.

- Jag har ingen anledning att tro att det inte skulle vara anarkister som ligger bakom och jag förstår deras motiv, säger hon.

Ger du ditt stöd till attackerna?

- Den där frågan har inget klart svar. Jag förstår att någon använder sig av sabotage som ett sätt att påverka. Fastän egendom har förstörts måste ofoget ändå ses som symboliskt. Det är ingen slump att attackerna är riktade mot Sannfinländarna. Den första attacken uppgavs vara en solidaritetsyttring för anti-fascism och Sannfinländarna positionerar sig som ett högerextremt parti.

Men är det då okej att använda våld för att driva sin sak?

- Enligt mig kan man inte prata om våld om någon sprayar eller krossar ens fönster. Våld kan bara utföras mot levande varelser, säger Auvinen som gör klart att hon godkänner att man slår sönder någons fönster om det finns ett politiskt motiv till det.

Men Sannfinländarna är ändå ett demokratiskt valt parti som sitter i riksdagen?

- Fascism är en icke-demokratisk ideologi och enligt mig understöder Sannfinländarna, om än försiktigt, fascism. Vi bör sätta fascisterna på plats, säger Auvinen som ändå inte tror att ofoget gör att Sannfinländarna lägger ner sin verksamhet.

Jag förstår att någon använder sig av sabotage som ett sätt att direkt påverka. Fastän egendom har förstörts måste ofoget ändå ses som symboliskt. Det är ingen slump att attackerna är riktade mot Sannfinländarna.

Auvinen tillägger senare att hon tycker att det är rätt att attackera alla auktoriteter och alla partier, inte bara Sannfinländarna.

Polisen: Attackerna prioriteras inte

Petri Juvonen säger att polisen utreder ofoget som skadegörelse och att utredningen inte prioriteras fastän det är fråga om en attack mot ett politiskt parti.

- Vi behandlar ett brott på samma sätt oberoende av vem som är målsägande. Men sedan håller förstås polisen ett öga på olika rörelser i samhället som kan tänkas ligga bakom dylika brott.

Sannfinländarnas distriktssekreterare i Helsingfors Teemu Suominen är inte förvånad över att polisen inte har någon misstänkt.

- Det är ovanligt att någon grips när det gäller skadegörelse. Polisen har knappa resurser och måste prioritera. Det är förstås synd, säger Suominen.

Suominen vill inte uppge vilka åtgärder Sannfinländarna vidtagit för att komma förövarna på spåret. Han tror ändå att ofoget fortsätter.

- Jag skulle bli förvånad om skadegörelsen inte fortsätter.

Suvi Auvinen tror också på fler attacker.

- Jag kan inte förutspå vad som händer men om Sannfinländarna fortsätter med sin högerextrema politik får de vad de förtjänar, säger hon.

Läs också:

Sannfinländarnas kontor vandaliserades igen
"Aggressiva attityder gentemot sannfinländare"
HS: Nytt ofog mot Sannfinländarna
Sabotage på sannfinländarnas kontor – säkerheten höjd