Hoppa till huvudinnehåll

Arkivet

Arkivet förnyas

Från 2015
Uppdaterad 29.10.2015 15:28.
Telefonväxeln i Närpes
Bild: YLE Arkivet

Arkivet lever och förnyas givetvis kontinuerligt i takt med att nutid blir dåtid. Men nu har vi dessutom förnyat tekniken en del.

Det här innebär att vi flyttat nästa tvåtusen artiklar med ännu fler audio- och videoklipp till samma plattform som övriga Svenska Yle använder. Det här innebär att arkivinnehållen kan börja kompletteras med t.ex. nyhetsmaterial om samma ämnen, och vice versa, att arkivinnehållen får en större synlighet som kontextualiserande material till färskare rapportering. På så vis kan vi ännu bättre än tidigare uppfylla Yles uppgift som "nationens minne".

Den nya plattformen är också bättre anpassad för olika sorters apparater. Särskilt ifall du föredrar att använda mobiltelefon då du besöker Arkivet kommer förbättringen att vara stor. Samtliga videor och ljudklipp snurrar också direkt i mobilen.

Nytt men ändå bekant

Arkivet är också i fortsättningen en egen tjänst. Gå in på huvudsidan, upptäck arkivpärlor, få bakgrund på aktuella samhällsdebatter som t.ex. långköraren om mellanölet som varit på tapeten sedan år 1967, läs nyheter som publicerats för 10 år sedan, och kolla vad som är nytt eller populärt på Arkivet.

Hitta innehåll

Hur du avgränsar sökningen
Bildtext Här kan du avgränsa
Bild: Yle

Vi har dessutom skapat en en ny vy där man visuellt kan bläddra bland ämnen, personer, platser och program varit på tapeten under gångna årtionden. Och är det något specifikt man letar efter finns det en ny söksida att ty sig till. Efter att du har skrivit in vad du vill hitta i yle.fi-rutan kan du avgränsa materialet till bara Arkivet om du vill. Klicka på bilden om du inte förstår.

Bädda in videor- och ljudklipp på din egen webbsida

Och som tidigare får man gärna bädda in Arkivklippen på din egen webbsida, blogg eller dylikt, kolla bara in användarrättigheterna först.

Du kan bädda in klippen på din egen webbsida, blogg eller dylikt, bara du inte bryter mot användarrättigheterna. Såhär:

1. Tryck på knappen för inbäddning ">" när du har pausat videon
2. Kopiera (ctrl+c) HTML-koden som syns.
3. Klistra in (ctrl+v) HTML-koden på din egen sida.

Ge feedback!

Vi bygger på att få Arkivet ännu bättre och lättare att använda. Har du åsikter om förnyelsen får du gärna ta kontakt, eller bara kommentera här nedan.

Kolla också Elävä Arkisto på finska som gått igenom en motsvarande ansiktlyftning.

Den förunderliga framtiden är nu

Finlux introducerar en platt tavel-tv - Spela upp på Arenan

Idas arkivblogg