Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Posten klarar inte egna målsättningen

Från 2015
Uppdaterad 11.02.2015 11:29.
Postens logo vid kontoret i Ilmala
Bildtext Posten har omkring 40 000 företagskunder. I svenskspråkiga Österbotten råder ett missnöje med kundbetjäningen.
Bild: Yle/Patrik Skön

De österbottniska företagarna kritiserar posten i hårda ordalag. Posten medger att de inte har nått upp till sina mål.

Långt från de österbottniska landskapen finns postens huvudkontor i Ilmala, i Helsingfors. Finländare skickar färre brev och prenumererar på färre tidningar än förr. Allt fler räkningar är numera elektroniska. Den här utvecklingen har drabbat Posten som har tvingats till samarbetsförhandlingar och nedskärningar. Men målet har varit att bevara servicenivån, nu genom att satsa på en starkare centraliserad kundbetjäning.

– Vi har tydligare överfört kundbetjäningen till vissa centralorter. Där är personalen bättre anträffbar och de kan lättare reda ut problem. Allmänt taget har vi inte fått mycket respons på den nya organisationen, säger Jyrki Laakso som är direktör för kundservicen vid Posten.

Svenskspråkig kundtjänst i Rovaniemi

Den svenskspråkiga företagstjänsten sitter i Helsingfors, Kouvola och Kuopio. Kundtjänsten för privatpersoner finns i Rovaniemi. Att få svenskkunnig personal till Rovaniemi och Kuopio har inte varit svårt.

Postens Logistikcentralen i Ilmala
Bild: Yle/Patrik Skön

De är universitetsstäder med en ung och välutbildad befolkning. I Rovaniemi är de nordiska grannländerna nära. För dagens kund ska det fysiska avståndet inte spela någon roll.

– Målet med en centraliserad kundtjänst är att kunder snabbare ska betjänas. Kunskapen om de dagliga försändelserna finns hos kundtjänsten. Även våra egna försäljare anlitar samma personer om någonting går snett med försändelser, säger Laakso.

Vänta en minut

Den nya organisationen har kört igång vid årsskiftet. Målet är att sjuttio procent av samtalen ska besvaras inom en minut. Det målet har man inte nått.

– Tyvärr klarar vi det inte ännu hela tiden. Mängden samtal varierar väldigt mycket och då kan det uppstå köer.

Kundkontakter kommer i vågor. Ofta handlar det om väder som ställer till med problem för transporter. Just vid rusning kan det ta olovligt länge att nå fram.

Endast 124 samtal

Statistiken visar att väldigt få använder den svenskspråkiga telefontjänsten för företag. I januari kom 20 000 samtal till företagstjänsten, av dem 124 till den svenskspråkiga linjen. Lite på tusen kunder ringde till den svenskspråkiga linjen för privatkunder i januari. De finskspråkiga linjerna mottog 60 000 samtal under samma tid.

– Jag blev själv förvånad av att siffrorna är så låga, de motsvarar inte alls befolkningsunderlaget konstaterar Laakso

Posten strävar ändå efter att ha bemanning på den svenska sidan, trots att få använder den. Det ska finnas svenskkunnig personal i alla turer.

– I vissa situationer kan det hända att bemanningen är tunn. Om det då råkar komma samtal som drar ut på tiden kan väntan bli längre, säger han.

Läs mer:
Företagare-förbannad-på-dålig-postservice

Posten-missbrukar-monopolställning

Företagare-kräver-battre-postservice-och-sänkt-porto

Mer om ämnet på Yle Arenan