Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Äldre i Pargas slänger smaklös mat

Från 2015
Uppdaterad 13.02.2015 13:31.
mat på äldreboende
Bildtext Pargas stad har fått in klagomål gällande de äldres mat.
Bild: Arkivbild

I Pargas stad har det förekommit klagomål om den smaklösa maten som serveras inom äldrevården. Enligt Stina Engblom Colliander, som är ordförande för Äldrerådet har klagomålen kommit från både personal och klienter inom äldrevården.

Engblom Colliander anmärker om två problem med maten.

Stina Engblom Colliander, äldrerådets ordförande i Pargas
Bildtext Äldrerådets ordförande Stina Engblom Colliander.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Den är smaklös och ibland också svår att identifiera, säger hon. Det är som man i Pargas säger "sösseli".

Äldrerådet fungerar som en länk mellan medborgarna, politikerna och tjänstemännen. Engblom Colliander har bland anant talat med förmän på vårdhem som erkänt att maten är undermålig.

- För gamla människor är maten egentligen en av höjdpunkterna på dagen, säger Engblom Colliander och poängterar att det därför är desto viktigare att maten är ordentligt upplagd så att man ser vad det är. Lite salt kan man själv tillsätta, men det är även andra smaksättningar som är viktiga.

Äldrerådet har varit i kontakt med personer som fått mat hemkört via den kommunala äldreomsorgen, men på grund av den dåliga kvaliteten har patienterna till och med kastat bort den och förlitat sig på mat av sina anhöriga.

Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Merja Fredriksson (SFP) bekräftar att det kommit in en hel del kritik gällande maten och saken diskuterades på nämndens senaste möte. Man nöjde sig med kostchefens försäkran att de äldre får i sig tillräckligt med näring.

Ingen får uttala sig

Vega Åboland har försökt kontakta människor som serveras mat av Pargas stad. Till exempel på bäddavdelningen uppger personalen att ingen av klienterna får uttala sig i radion. Engblom Colliander anser att det behövs samarbete och att det måste gå att tala om problematiken.

- Det är skrämmande att inte få intervjua personer som bor på enheterna, säger Engblom Colliander. Man hänvisar ofta till lagen och tystnadsplikten men där tystnadsplikten direkt kan vara till skada för människor måste man tänka om. Det är ledsamt att man ibland är så mån om att säga att allting är bra att man inte gör något för att förbättra saker.

- Ibland hänvisar man till att det finns för lite resurser då det gäller budgeten för maten, säger Engblom Colliander som anser att man också med samma budget kan göra maten godare.

Det finns exempel på kommuner som klarar av att servera god mat inom äldreomsorgen. Tidigare har Vega Åboland rapporterat om köken i Kimitoöns kommun där man först har identifierat att största delen av matgästerna är äldre. Därefter har man utvecklat matlistorna med bland annat maträtter som var populära förr.

Läs också:
Vårdchefen i Pargas: ”Ingen förbjuds att uttala sig”
De äldres mat får kritik i Pargas
Kimitoöns äldreboenden får ny matsedel