Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Ukrainasamtalen i Kreml var "konstruktiva"

Från 2015
Uppdaterad 07.02.2015 09:58.
Förhandlingar om Ukraina i Kreml
Bild: EPA

Fredagskvällens förhandlingar i Kreml beskrivs som konstruktiva, trots att inga detaljer har läckt ut. Frankrikes president Francois Hollande och Tysklands förbundskansler Angela Merkel förhandlade hela kvällen med Rysslands president Vladimir Putin i Moskva i ett försök att få slut på striderna i Ukraina.

Merkel och Hollande har försökt övertala Putin att godkänna deras fredsplan. Förhandlingarna pågick i fyra timmar, och när de avslutades beskrev Putins talesman dem som konstruktiva.

Yle Nyheter TV-nytt: Merkel förhandlar med Putin i Kreml om Ukraina - Spela upp på Arenan

Förhandlingarna ska fortsätta på söndag per telefon, och då ska också Ukrainas president Petro Porosjenko veterligen vara med.

På torsdagen träffade Hollande och Merkel Porosjenko i Kiev. De har inte gett ut några uppgifter om resultatet av det mötet.

Ukrainas armé och de proryska separatisterna enades på fredagen om att skapa en humanitär korridor, som tillåter evakuering av civila från trafikknuten Debaltseve, där hårda strider pågår.

Åsikterna gick isär i Ryssland

I Ryssland har åsikterna gått isär om fredssamtalen om Ukraina. Kreml sade sig vara redo för en konstruktiv dialog.

I Ryssland var förvåningen stor när president Francois Hollande plötsligt meddelade att han och förbundskansler Angela Merkel anländer till Moskva för att diskutera kriget i Ukraina på fredag. Och än mer förvånad blev många när duon lovade presentera en ny fredsplan.

Inför mötet har debatten gått het bland landets politiker och experter. Många förväntar sig att fredsplanen försöker frysa ned konflikten enligt samma mönster som i Georgiens Abchazien eller Moldaviens Transnistrien.
Något som skulle betyda att de stridande parterna skiljs åt enligt en ny gräns som skulle bevakas av OSSE eller FN.

Dessutom skulle separatisterna i Donetsk och Luhansk få större autonomi. Men allt det här har hittills dementerats av både tyska och franska diplomater. I stället sägs det att EU-ledarna förväntar sig garantier av Moskva om Ukrainas territoriella integritet.

"Besöket ett bevis på Rysslands starka position"

I Moskva är många bedömare nöjda över det faktum att EU-ledarna anlände till Putins Kreml, och inte tvärtom.

– Det här är ett bevis på Rysslands starka position, skriver dagstidningen Izvestija.

Det råder heller inget tvivel bland de ryska experterna om varför Hollande och Merkel anlände just nu. De flesta menar att det hänger ihop med separatisternas lyckade offensiv den senaste månaden.

Särskilt akut är läget i staden Debaltsevo där omkring 5 000 ukrainska soldater kan bli omringade i en dödsfälla vilken dag som helst. Separatisterna meddelade även nyligen om en allmän mobilisering för 100 000 soldater. Något som tolkades som en signal om att Ryssland planerar aktivera sitt stöd till separatisterna.

Ett sista försök att avstyra USA:s vapenförsäljning

En annan sak som många lyft fram är diskussionen i USA om att amerikanerna på allvar överväger att hjälpa Ukraina med vapen. Enligt tidningen Kommersant är kvällens möte i Kreml ett sista försök att stoppa en katastrofal utveckling.

Mot den här bakgrunden anser många ryska politiker att EU nu är redo för en kompromiss eftersom man har insett hur explosiv situationen är.

– Det är uppenbart att Europa har skrämts av USA:s hot om vapenleveranser till Kiev, säger kommunistledaren Gennadij Zjuganov i en radiointervju. Något som skulle betyda att USA indirekt dras in i ett krig med Ryssland. En situation som påminner om Vietnam och Kuba i tiderna. Europa är inte det minsta intresserad av ett sånt krig, menar Zjuganov.

– Sedan misstänker jag också att de båda EU-ledarna försöker rädda president Porosjenkos korrupta regim. Men det är ett stort misstag, fortsätter Zjuganov.

Politologen Leonid Poljakov anser att EU och USA spelar ett psykologiskt spel med snäll polis och elak polis.

– Amerikanerna fortsätter att pressa på och hotar med vapenleveranser, säger Poljakov i en intervju för den statliga radion Vesti. Alltså satsar USA på konflikt och våld. EU-ledarna å sin sida tar på sig rollen som fredsmäklare och åker ut på turné och betonar diplomatiska lösningar. Strategin är enkel och i vilket fall som helst kommer Ryssland att ställas inför ett ultimatum där man uppmanas att godkänna vissa villkor.

"EU-ledarna försöker ta över initiativet"

Enligt senatorn Andrej Klimov försöker EU-ledarna nu ta över initiativet från USA och komma överens med Kreml så länge tid finns.

Analytikern Sergej Stankevitj menar att läget i östra Ukraina förändras radikalt ifall USA och andra Natoländer börjar förse Kiev med vapen.

– Då utvecklas den här lokala konflikten snabbt till ett totalt krig med världens modernaste vapen, kommenterade Stankevitj.

USA:s roll i den nya fredsplanen är ett annat tema som har diskuterats flitigt idag.

Den ryska ledningen har ständigt anklagat USA för att ha provocerat fram maktskiftet och oroligheterna i Ukraina.

– Vi kommer väl ihåg amerikanernas roll när Janukovitj skrev under avtalet med EU-ledarna, skriver politologen Vladimir Zjarihin. Och jag skulle gärna veta ifall Merkel och Hollande har mandat av USA för att föra de här samtalen i dag i Moskva.

Andra skeptiker menar att fredsplanen lätt kan torpederas av USA om den inte är godkänd i Washington.

Tidningen Izvestija misstänker att USA har spelat en stor roll i arbetet bakom en ny fredsplan, men att varken Obama eller Kerry direkt vill diskutera med Kreml. Istället har man skickat iväg Merkel och Hollande.

– Jag anser att USA är den ledande kraften i Ukrainakrisen, säger dumaledamoten Leonid Kalasjnikov. Utrikesminister Kerry var i Kiev i går och jag tror att EU-ledarna nu försöker sälja hans plan till Kreml.

President Vladimir Putins rådgivare sade att Kreml är redo för en konstruktiv dialog som kan stabilisera situationen. Å andra sidan brukar Putin betona att Donbass är en intern ukrainsk angelägenhet och att alla fredssamtal borde föras med separatisterna.

Diskussion om artikeln