Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bankerna lockar med amorteringsfria lån

Från 2015
Uppdaterad 07.02.2015 09:14.
Bankkontor
Bildtext Kan amorteringsfria lån rädda Finlands ekonomi?
Bild: YLE/Juha-Pekka Inkinen

Nu tävlar bankerna om kunder med lockbetet amorteringsfria lån samtidigt som räntorna fortsätter att sjunka.

Häromdagen gick Andelsbanken ut med kampanjen att de erbjuder ett års amorteringsfria lån utan kostnader och utan förhandlingar. Det enda som krävs när några klick på webbsidan.

Danske bank var snabb att följa efter och Nordea meddelade att det redan länge varit deras kutym.

Hjälpa upp Finlands ekonomi?

På samma sätt som när de stora mataffärerna gick ut med att de sänker matpriserna har nu bankerna tagit till motsvarande metod och dessutom med hänvisning till att ett ökat intresse för amorteringsfria lån kan rädda Finlands ekonomi. Hur då? Jo, genom att pengarna som var tänkta för att amortera av på lånen används till konsumtion.

Det här köper ändå inte Aktias vice vd Taru Narvanmaa till fullo.

-Om man vågar tro att åtminstone en del av de pengar som man inte använder till låneamortering går till att befrämja inhemsk produktion och till att konsumera inhemska produkter och tjänster så är det ju bra också ur samhällelig synvinkel, men vi kan ju inte öronmärka vad folk använder sina pengar till. Om någon hellre vill åka utomlands och använda sina pengar där så främjar det ju inte finsk ekonomi, säger Narvanmaa.

Finländarna vill betala bort sina lån

Direktör Anne-Maria Salonius vid Ålandsbanken berättar att banken redan i många år erbjudit sina kunder amorteringsfria år. Hon är ändå tveksam till om det verkligen kan ha en betydelse för landets ekonomi.

-Det handlar ju också om attityder. Börjar man sedan konsumera mera? Här i Finland vill vi gärna amortera våra bostadslån så det är nog ett frågetecken.

Bankerna har ändå inte mycket att förlora på amorteringsfria lån. Räntorna har fortsatt att rasa och i går var 12 månader euribor 0,26 procent.