Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Qatars VM-succé delade åsikterna i Slaget efter tolv

Från 2015
Uppdaterad 03.05.2016 16:29.
Yle Nyheter: Slaget om landslag och nationalism - Spela upp på Arenan

En debattör tyckte framgången var jättetrist medan en annan blev varm till sinnes. Diskussionen gick het när landslagsidrott och nationalism debatterades i Slaget efter tolv, med utgångspunkt i Qatars VM-silver.

- Helt ärligt tycker jag det var jättetrist. Att se ett ihopköpt lag spela inför en ihopköpt publik med hjälp av väldigt lättpåverkade domare i ett mästerskap som man dessutom har fått på ett lite märkligt sätt. Det är så mycket som har gått fel på vägen att det inte känns bra, sade HBL:s sportchef Filip Saxén om att Qatar förra veckan tog sig ända till final i herrarnas VM-turnering i handboll.

Yle Urheilus Kaj Kunnas blev däremot på gott humör av bilderna där Qatars spelare tillsammans firade sina framgångar.

- Jag blev glad. Jag blev varm till sinnes. Där har vi muslimer och kristna och hela köret i en och samma hög. De skrattar, de ler, de skjuter inte varandra! Här är det inte nationalismen som styr idrotten. Här har vi det som också EU jobbar för, fri rörlighet av arbetskraft - som man betalar för, sade Kunnas.

Med i diskussionen direkt från Qatar fanns också den tidigare toppcyklisten Pia Sundstedt, som påpekade att Qatars lag stått för en stark idrottslig prestation och samtidigt hållit sig till det internationella handbollsförbundets regler.

- Det är ju ingen brist på pengar här, det är helt klart. Och när det finns den här treårsregeln, om man då bjuder åt en idrottare att du får två miljoner om ni går till semifinal, vem skulle inte tacka ja? Det här har ju hållit på i åratal, också andra länder har köpt spelare. Qatar har bara vara ganska extremt, de har i princip köpt alla sina spelare, sade Sundstedt.

Vad hade Sundstedt, Kunnas och Saxén att säga om Katja Nyberg, Eetu Selänne, det europeiska laget i Ryder Cup och ihopköpta Champions League-klubbar? Varför är utländska landslagstränare så mycket lättare att acceptera än utländska landslagsspelare? Och på vilket sätt tycker Kaj Kunnas faktiskt att det låter som en lockande tanke att lägga ner landslagsidrotten helt och hållet? Se Slaget efter tolv för svar!

Slaget efter tolv bjuder varje fredag på en sportdiskussion. Debatten direktsänds klockan 12.10 i Radio Vega och på Yle Arenan, och kan efteråt ses på Arenan.

Diskussion om artikeln