Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

"Föräldrarna vet inte hur bra de har det här i Lovisa"

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 10:28.
Barn och hobbyer Östnyland.
Bildtext (arkivbild)
Bild: Yle

Ledd juniorverksamhet i stadens idrottsutrymmen är avgiftsfria för stadens idrottsföreningar. Det har alltid varit så, enligt chefen för fritidsväsendet, Leif Eriksson.

För de betalande föräldrarna betyder det att kostnaden för ett sportande barn och en ungdom under 18 år är ungefär hälften av priset i Borgå eller Sibbo.

Föreningar som använder andra utrymmen än stadens egna betalar sin hyra själv. I Lovisa är det åtminstone judoföreningen Arashi och Lovisanejdens dansinstitut och cirkusskola som inte använder stadens utrymmen.

Andra idrottsgrenar, så som innebandy, ishockey, fotboll och brottning är därför förmånligare att hålla på med än judo och dans.

Hyra för matcher och turneringar kanske aktuellt

Leif Eriksson som är chef för fritidsväsendet säger att de har funderat på ifall juniorverksamhet också borde betala hyra. Men nej, i nuläget kommer inte staden ta betalt för träningstid. Ett alternativ som varit på tapeten är om hallen borde kosta för matcher och turneringar för juniorerna.

Att bara ta betalt för matchtid är krångligt, säger FC Lovisas ordförande Niclas Mattsson.

- Man tar betalt för allt eller inget tycker jag. Hur definieras ens en match? Det finns träningsmatcher och mindre seriösa matcher också. Seniorernas träningar kan kosta för vuxna har råd, men håll barnens träningar gratis, säger Mattsson.

Tacksamt att vara förälder till idrottande barn i Lovisa

Niclas Mattson är själv pappa till tre idrottande barn som håller på med olika idrottsgrenar. Av dem är dansen dyrast, för att dansinstitutet hyr sina utrymmen privat. Han tycker att staden också kunde stöda dansinstitutet och judoföreningen extra, som ett tack för att det blir mer tider över för andra föreningar.

- Fast fler barn i Lovisa har större möjligheten på grund av att det är billigare, så tror jag inte att fler barn idrottar här än i Borgå och Sibbo. Föräldrarna vet inte hur bra de har det här i Lovisa, säger Mattsson.

Svårt jämföra hobbykostnader

Välj →
Musikinstitut
Dans
Ishockey
Innebandy
Fotboll
Ridskolor
PlatsPris
Borgånejdens musikinstitutÖstnyland270terminsavgift, grundundervisning för dem som kommit in via inträdesprovet
  100paketpris per termin, 100 euro och uppåt, 4-35 lektioner

Det är inte alldeles enkelt att jämföra kostnader för barnens hobbyer i Östnyland - ens inom en specifik hobby eller åldersgrupp. I vår rundringning har vi utgått från 12-åriga barn.

För ridskolornas del kollade vi ett urval av stall i regionen och hur mycket en strölektion kostar. Vi har också räknat ut ett medeltal per ort. För dans gällde en terminsavgift för en timme jazzdans per vecka. I Östnyland finns bara ett musikinstitut, nämligen Borgånejdens musikinstut, så där var det deras priser som gällde.

Väd gäller lagsporterna - ishockey, fotboll och innebandy - är det speciellt svårt att göra någon form av prisjämförelse i regionen. Ofta tar föreningen en medlemsavgift och sedan bestämmer de olika lagen individuellt om övriga kostnader.

Utgångsläget i vår jämförelse har varit en 12-årig pojke som spelar på hobbynivå. Licenser, försäkringar, hallavgifter, utrustning och så vidare har alltså inte tagits i beaktande, om de inte ingår i månads- eller säsongsavgiften.

Dessutom räknar de olika föreningarna sina kostnader på lite olika sätt, beroende på mängden träningar, vilken nivå spelaren är på, och hur höga hyrorna är för träningslokaler. Exempelvis i Lovisa betalar föreningarna inga hallavgifter.

Läs också:
Utvecklingsministern: Prioritera hobbyidrotten
USA: Skolorna erbjuder billiga hobbyer
13-åring pendlar hundratals kilometer för att spela i Jokerits juniorer
Fem förmånliga hobbyer
Billigt med friidrott, dyrt med hockey och ridning
"Barnen betalar inte för vuxnas spel"
Diskussion: Alldeles för dyrt!