Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jordaniens IS-upptrappning välkomnas av koalitionen

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 07:46.
Jordaniens Kung Abdullah
Bildtext Kung Abdullah ryktas ha varit färdig att själv bomba IS efter beskedet om att den jordanska piloten hade mördats av IS.
Bild: EPA/MARTIN H SIMON/POOL

Det brutala mordet på en jordansk pilot har fått opinionen att svänga till fördel för Jordaniens deltagande i kriget mot terrorgruppen IS. Då många arabländer vacklar i sitt stöd är Jordaniens upptrappning ett välkommet budskap för koalitionen.

Då terrorgruppen IS brände den jordanska piloten Moaz al-Kassasbeh levande uppges det ha gjort Jordaniens kung Abdullah rasande.

Så rasande att kungen, som är utbildad stridsflygare, ville hoppa i ett jaktplan för att delta i bombningarna.

Vare sig ryktet stämmer eller inte har det jordanska flygvapnet nu trappat upp sina angrepp mot IS, bara en kort tid efter att landet ansågs nära att dra sig ur angreppen helt och hållet.

Folkets stöd mot IS

För första gången sen Jordanien anslöt sig till koalitionen mot IS görs angreppen nu dessutom med jordaniernas stöd.

En majoritet av jordanierna har varit osäkra om landet ska delta i flygräderna, men mordet på al-Kassasbeh verkar ha avgjort frågan och tystat kritikerna.

Tusentals människor drog ut i huvudstaden Amman i fredags för att uttrycka sin avsky mot IS och sitt stöd för angreppen mot IS.

– IS är bara ett gäng, de är vilda hundra. Vi är mot alla som stöder dem. Det är ingen islamsk stat, utan ett gäng brottslingar. Islam varken bränner eller mördar som de gör, sa Tayseer al Khalailah från Amman som deltog i demonstrationen.

Välkommet budskap

Den jordanska upptrappningen mot IS är i sig ett tillskott till koalitionens angrepp.

Upptrappningen har ändå större betydelse då andra länder i regionen överväger sitt deltagande i angreppen.

Förenade arabemiraten lade sina angrepp på IS på grund av oro för piloternas säkerhet efter att Kassasbeh togs tillfånga.

Också andra länder ryktas överväga liknande beslut.

Arabländernas stöd anses livsviktigt för koalitionen då angreppen annars riskerar att ses som riktade mot muslimer och inte mot IS.

Anonyma källor i det amerikanska försvarsministeriet säger till New York Times att de nu hoppas att den jordanska beslutsamheten ska sprida sig, övertala de vacklande länderna att fortsätta delta och rädda koalitionens förankring i regionen.

Läs också:
Irak inleder storoffensiv mot IS inom de närmaste veckorna