Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

"Barnen betalar inte för vuxnas spel"

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 07:23.
Med "Barn och hobbyer"-logo: C2-pojkar (2000) spelar innebandy i Påminnehallen.
Bildtext FBC Raseborg Knights spelare i den nya hallen i Påminne
Bild: Yle/Petra Thilman

Alla pengar som föräldrarna betalar till FBC Raseborg Knights juniorlag stannar hos lagen. Den principen är mycket viktig för innebandyklubbens styrelseordförande Marko Vihlman.

– När vi slog ihop Pojo sports innebandysektion och FBC Elit var det viktigt för mig att barnen inte betalar vuxnas spelningar. De vuxna måste betala sig själv. Det har varit en grundprincip för mig att barnen inte betalar. Det har vi hållit och ska hålla vidare.

Alla som spelar innebandy i FBC Raseborg Knights betalar en medlemsavgift till föreningen. Alla andra pengar går direkt till lagen.

Marko Whilman från FBC Raseborg Knights.
Bildtext Marko Vihlman
Bild: Yle/Petra Thilman

"Ganska mycket för pengarna"

Grundbudgeten per säsong för en pojke eller en flicka som spelar i ett juniorlag ligger mellan 250 och 300 euro säger innebandyklubben FBC Raseborgs Knights ordförande Marko Vihlman. Han säger att man får ganska mycket för de här pengarna.

– 250-300 euro är inte så mycket om man tänker att barnen får träna två gånger i veckan. Summan innehåller också innehåller speldräkten: Två skjortor, shorts och strumpor. Juniorerna får komma gratis på representationslagets matcher. Det är mellan 70 och 80 träningar per säsong och de har 9-12 turneringar per år och alla har två matcher.

Föräldrarna får se alla kvitton

I början av säsongen hålls ett första föräldramöte. Då bestämmer föräldrarna vad de ska satsa på och i vilka turneringar laget ska delta.

C2-pojkar (2000) spelar innebandy i Påminnehallen.
Bildtext Knights c-juniorer tränar
Bild: Yle/Petra Thilman

Dessutom hålls flera andra föräldramöten. För Marko Vihlman är det ytterst viktigt att föräldrarna ska få veta exakt vad pengarna används till.

– Vi har föräldramöte i början av säsongen, före julhelgen och efter säsongen för att föräldrarna ska få se vart pengarna har gått. Alla föräldrar har rätt att se kvittona och ställa frågor och jag är på plats och svarar om de har några frågor.

– Det är jätteviktigt att föräldrarna vet vart pengarna går. För om de inte vet kan de gnälla och undra vart de går och det vill jag inte.

Två rater

Föräldrarna betalar avgiften i två rater. Den första i början av säsongen och den andra senare.

Om ett barn slutar mitt i säsongen behöver föräldrarna inte betala den andra raten. Om ett barn skadar sig eller blir sjuk och inte kan vara med så blir avgiften också lägre.

Om det finns pengar kvar efter en säsong följer pengarna med barnet till följande säsong. Om föräldrar till exempel blir arbetslösa och har svårt att betala så kan föreningen ställa upp och betala till laget i stället för att föräldrarna gör det.

Föräldrar säljer ingenting

I många idrottsföreningar deltar föräldrar genom att sälja olika produkter eller lotter för att finansiera lagets verksamhet. Men Marko Vihlman säger att FBC Raseborg Knights har beslutat att lagen inte behöver sälja någonting.

Däremot måste föräldrarna ställa upp och skjutsa till bortamatcherna och hjälpa till med protokollet då laget har hemmamatcher.

FBC Raseborg Knights nya lojo.
Bildtext FBC Raseborg Knights bildades då FBC Elit och Pojo sports innebandy slogs ihop
Bild: YLE/Monica Slotte

Nolltolerans mot mobbning

I juniorlagen i FBC Raseborg Knights är det nolltolerans mot mobbning, förklarar styrelseordföranden Marko Vihlman.

– Mobbning är någonting som inte hör till innebandy. Det är jätteviktigt att ingen mobbar någon annan. Alla har rätt att spela. Det är lagspel.

– Om det kommer fram någonting så pratar vi med pojkarna och förklarar att det inte är tillåtet att göra så. Om mobbningen fortsätter måste vi säga till den pojke som mobbar att han har paus och inte kan komma på träningar. Det har gått ganska bra. Vi har fått bort mobbningen från lagen.

Radio Vega Västnyland

6:06

Diskussion om artikeln