Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

SDP vill ha lönejämställdhet

Från 2015
Uppdaterad 07.02.2015 15:45.
antti rinne
Bildtext Socialdemokraternas partiordförande Antti Rinne talade med Kaarina Haapala i Korso på lördag förmiddag. Haapala sa till Rinne att pensionerna borde höjas.

Socialdemokraterna flaggar starkt för lönejämställdhet i sin kampanj inför riksdagsvalet. Partiet vill att nästa regering ska jobba för att få ett slut på omotiverade löneskillnader män och kvinnor emellan.

- Vi vilar inte före det här arbetet är klart och kvinnans euro är lika stor som mannens euro, sa partiordförande, finansminister Antti Rinne på lördagen.

Rinne möttes av applåder i mötessalen i Flamingo i Vanda där partifolket är samlat över veckoslutet för att diskutera valstrategier.

För att uppnå målsättningen med lika lön behövs det enligt Rinne bättre möjligheter att kombinera barnskötsel och deltidsarbete. Vidare måste man få männen att ta ut en större del av familjeledigheterna.

Inte en ny sak

Lönejämställdhet är inte en ny sak. Frågan har diskuterats i årtionden och många politiska partier har haft lika lön på sin agenda utan märkbar framgång.

Bland Socialdemokraterna finns det ändå en förhoppning om att det nu ska ske något.

- Jag tror att det behövs någon som Antti Rinne i regeringen, som kan sätta foten ner och säga att ”nu är det dags”, sa Maarit Feldt-Ranta, som ställer upp i Nyland för Finlands svenska socialdemokrater.

Turné i Vanda

De socialdemokratiska riksdagsvalskandidaterna besökte på lördag förmiddag torg och gågator på olika håll i Vanda. Partiordförande Antti Rinne och Eero Heinäluoma, som ställer upp i Helsingfors, var på torgöppningen i Korso för att träffa folket.

Mest var det pensionärer som kom fram och ville diskutera.

- De borde uppmärksamma pensionärerna och höja lite på pensionerna, sa ortsbon Kaarina Haapala.

Dörrknackning och energi

Målsättningen med mötet i Vanda är att partifolket ska hitta rätt inställning och går ut och göra en bra valkampanj. ”Hem åker Finlands mest positiva, motiverade och energiska parti”, stod det i mötesinbjudan.

Ett led i kampanjarbetet kommer att vara dörrknackning. Socialdemokraterna vill mer än tidigare besöka folks hem för att diskutera politik och i mån av möjlighet få dem att rösta på SDP.