Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Många flydde från slagfält i Ukraina under helgen

Från 2015
Yle Nyheter TV-nytt: Debaltseve är ett av de värsta slagfälten i östra Ukraina - Spela upp på Arenan

Över en miljon civila i Ukraina har varit tvungna att fly från sina hem sedan april i fjol. Kriget har nu krävt över 5 000 personers liv.

Viktor är en av dem som på veckoslutet fick plats på ett tåg från staden Debaltseve till Kiev. Han är en av de många flyktingarna i Ukraina. Han som många andra passagerare på tåget, som anlände till Kiev på lördag, var chockade över förhållandena i deras hemstad.

Debaltseve har blivit ett av de värsta slagfälten i östra Ukraina. Viktor beskriver staden som en humanitär katastrof.

- Jag har inte duschat på två veckor. Det är galet i Debaltseve. Utan frivilliga skulle ingen av oss invånare ha lyckats fly därifrån, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

I det här skedet har största delen av invånarna i Debaltseve flytt. Enligt den ukrainska regeringen har separatisterna under veckoslutet förberett sig på att göra nya attacker både i Debaltseve och i kuststaden Mariupol.

Sammanlagt har kriget i Ukraina nu krävt över 5 000 personers liv. Bland dem finns både civila och soldater, som tillhör de ukrainska styrkorna och de proryska separatisterna.

De civila som under veckoslutet flydde från de farliga orterna i östra Ukraina fick mat och annan akut hjälp i Kiev.

- Största delen av flyktingarna vet inte vart de ska ta sig nu. Vi erbjuder dem olika alternativ, hjälper dem med nödvändiga dokument och skickar dem vidare till de regioner dit de vill, säger psykologen Olena, som jobbar för de ukrainska myndigheterna till Reuters.

Över en miljon människor har flytt sina hem sedan kriget började i april 2014.