Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Dagens båtmänniskor kräver bekvämlighet

Från 2015
Uppdaterad 08.02.2015 22:14.
Yle Nyheter TV-nytt: Över 500 båtar på båtmässan i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Förr kunde man sätta sig i segelbåten och i långsam takt åka omkring i flera veckor i skärgården. I dag sätter man sig i motorbåten och är på sin höjd ute över dagen. Och ombord ska det vara lika bekvämt som hemma.

Som produktchef på båttillbehörsföretaget Maritim har Sebastian Blechingberg länge kunnat följa med trenderna inom båtlivet.

- I dag åker man båt från punkt A till punkt B, och man har en viss tid på sig. Går det långsammare blir man stressad, säger han.

De ökade kraven på bekvämlighet har gett upphov till helt nya båtprodukter. Blechingberg visar en gasspis som är lika lätt att använda som vilken vanlig spis som helst hemma i köket.

Han tror att det finns en framtid för båtlivet trots att dagens ungdomar påstås vara alltför bekväma för att sköta en båt.

- Ungdomar gillar ju fortfarande uteliv och sport. Nog vill de fortsättningsvis ha båtar, även om båtarna bör vara bättre utrustade än förut, menar han.

Hur ska det då gå för den traditionella träbåten, som kräver mycket underhåll? Ska ungdomen orka med sådana sysslor?

- Jag misstänker att intresset för träbåtar bland ungdomen kommer att minska, säger Kim Nylund, som själv skaffade sig en träbåt i fjol.

- Inget går upp mot att sätta sig i en träbåt och åka ut på sjön. Men det är väl nog närmast medelålders människor som uppskattar det, säger han.

På båtmässan visas både träbåtar och mer snabbgående båtar. Också fiskeredskap demonstreras i en särskild bassäng. Båtmässan pågår till den 15 februari.

Diskussion om artikeln