Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Bankläcka avslöjar finländska konton i Schweiz

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 19:54.
Yle Nyheter TV-nytt: Finländska konton avslöjades i Schweiz - Spela upp på Arenan

En skatteparadisläcka avslöjar kring 80 finländares konton vid banken HSBC:s schweiziska enhet.

Bland de dokument som ICIJ, en internationell sammanslutning av granskande journalister, och Yleprogrammet MOT har fått tillgång till finns kring 80 personer med koppling till Finland och några företag. Bland personerna finns finländska medborgare, personer födda i Finland och personer som har bott i Finland.

Myndigheterna utreder

Hervé Falciani.
Bildtext Hervé Falciani
Bild: eldiario.es

Dokumenten är kända som Falciani-listan. Namnet härstammar från Hervé Falciani, en före detta anställd vid HSBC:s Geneve-kontor. Enligt Falciani har han stulit uppgifter som gäller tusentals kunder för avslöja att banken har agerat oetiskt.

Tack vare läckan utreds nu HSBC:s schweiziska enhet flera olika länder, bland annat i Frankrike, Argentina och Belgien. Banken misstänks ha hjälpt kunder att kringgå skatter för hundratals miljoner euro.

Schweiz har efterlyst Falciani och för tillfället lever han under jord i Frankrike där han assisterar myndigheternas utredning.

Bland dokumenten finns information om över 100 000 kunder från över 200 länder. Delar av uppgifterna sträcker sig över tiotals år men informationen om kundernas insättningar är från åren 2006-2007.

HSBC:s privatbank riktar in sig på förmögna kunder. Enligt bankens egen webbplats krävs insättningar på åtminstone fem miljoner amerikanska dollar.

80 finländska namn på listan

Bland de personer som har koppling till Finland innehåller listan mera detaljerade uppgifter på kring hälften. Det kan handla om person-, kund- och kontouppgifter, den högsta summan pengar på kontot under perioden 2006-2007 och i vissa fall diskussioner som har förts mellan banken och kunderna. De här personerna hade tillsammans 23 miljoner dollar på sina konton vid banken.

Merparten av de finländska namnen på listan är privatpersoner som är okända för den breda publiken. Enligt MOT:s bedömning finns det inte ett samhälleligt intresse i att publicera namnet även om vissa av dem klart har haft som motiv att gömma undan medel från skattemyndigheterna.

Skatteförvaltningen i Finland har utan framgång försökt få Falciani-listan av franska myndigheter.

Hemmafruar med miljoner på kontona

Av personerna med finländsk koppling var det tio som hade över en miljon dollar på sina konton in Schweiz under åren 2006-2007. Mest tillgångar hade en finländsk hemmafru född i Jyväskylä men som numera bor i Mellanöstern. Hon hade nästan fem miljoner dollar på sitt HSBC-konto.

På listan finns också fyra andra hemmafruar med Finlandsbakgrund. Av dem bor en i Grankulla och resten utomlands. Tre av hemmafruarna var gifta med personer som också hade HSBC-konton.

Över lag är hemmafruarna ett viktigt kundsegment för HSBC. Bland personerna som förekommer på Falciani-listan är det 7 300 vars yrke är antecknat som hemmafru.

F1-föraren Kovalainen bland HSBC:s kunder

Heikki Kovalainen, 2013
Bildtext Heikki Kovalainen
Bild: Lehtikuva

Bland de läckta kunduppgifterna förekommer också den finländska formel 1-föraren Heikki Kovalainen. Han har haft åtminstone tre konton vid HSBC:s kontor i Geneve.

Enligt bankens dokument blev Kovalainen kund år 2006. Under åren 2006-2007 fanns det som mest 132 765 dollar på hans konton. Kovalainen bodde då i Oxford i England. Det innebär att Finland i detta fall inte har förlorat eventuella skatteintäkter.

MOT har inte uppgifter på hur mycket Kovalainen har haft på eventuella schweiziska konton efter 2007. Enligt webbplatsen The Richests beräkningar hade Kovalainen år 2012 en förmögenhet på 25 miljoner dollar.

Kovalainen började köra för F1-stallet Renault då spanjoren Fernando Alonso lämnade stallet för McLaren. Även Alonso har haft flera schweiziska konton vid HSBC. Åren 2006-2007 hade han totalt 42 miljoner dollar på sina konton.

Strikt banksekretess

HSBC:s schweiziska enhet är känd för strikt banksekretess. Kunderna kan bland annat använda sig av numrerade konton. Det innebär att kundens namn inte syns i kundprofilen.

Alonso tog i bruk numrerade konton år 2005. Enligt det läckta materialet är det 18 finländare som har numrerade konton. Kovalainen hör inte till dem.

Enligt Uusi Suomi flyttade Kovalainen av skatteskäl till schweiziska Genevé år 2008. Flera andra F1-förare har flyttat till staden av samma orsak.

De offentliga skatteuppgifterna visar att Kovalainen senast har haft inkomster i Finland år 1998. Då tjänade han 1 529 euro och betalade 13 euro i skatt.

Kovalainen har inte svarat på MOT:s frågor om hans schweiziska konton.

Byggherre i norra Finland med miljonförmögenhet

Bland finländarna på listan finns också en byggherre i norra Finland som är specialiserad på semesterboende. Under åren 2006-2007 hade han 1 124 348 dollar på sina schweiziska HSBC-konton.

Mannen blev kund vid HSBC:s Genevékontor år 1988. År 1999 öppnade mannen ett schweiziskt konto åt sitt företag. Enligt de offentliga skatteuppgifterna betalade han 3 100 euro i skatt till Finland det året. Han inkomster var ungefär 12 000 euro.

Byggherren har varit extra försiktig och instruerat HSBC att inte vara i kontakt med honom och förvara all korrespondens vid banken.

I materialet finns också en man från mellersta Finland verksam inom fastighetsbranschen. Även han hade över en miljon dollar på sina konton under perioden 2006-2007. Enligt de finländska skatteuppgifterna hade mannen inga inkomster i Finland under åren i fråga.

Också mannen från mellersta Finland hade instruerat banken att inte e-posta honom och att alla hans uppgifter skulle förvaras vid banken.

Ingenjörer och pensionärer

Swissleaks
Bildtext Läckan går också under namnet Swissleaks
Bild: ICIJ

Bland de finländska kunderna är de vanligaste yrkesbenämningarna direktör och ingenjör. På listorna förekommer också bland annat pensionärer, hemmafruar företagare och lärare.

En telefonkonversation mellan HSBC och en finländsk kund visar att banken var medveten om skattesmit och till och med gav råd om hur pengarna kunde gömmas undan.

En finländsk danslärare meddelade till sin kontaktperson vid banken att varken hennes man eller skatteverket känner till pengarna. Kontaktpersonen rekommenderade att pengarna flyttas till HSBC:s kontor i Guernsey, en brittisk ö känd som ett skatteparadis.

Enligt bankens uppgifter kommer dansläraren att skicka en ”nödadress” om det skulle hända henne något. Kontaktpersonen har också antecknat att kunden är ”mycket nöjd” över att vara kund vid HSBC.

Minna Knus-Galán/MOT

Mera om Falcianis tankar och om läckans betydelse blir det i Yles finskspråkiga program A-studio på måndag 9.2 klockan 21.00.

Läs också: