Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kostnader ska inte bestämma barnets hobby

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 14:20.
Ice Team Raseborgs juniorer under pågående träning.
Bildtext Knattarna i Ice Team Raseborg kör ett träningspass på isen.
Bild: YLE/Sinikka Valmiala

Alla vill vi barnens bästa. Om sonen vill bli den nästa Teemu Selänne ska han få försöka. Visst, det kostar men får göra det då barnet följer sitt hjärta, tycker Gun-Britt Kullberg i veckans Sportmåndag (9.2)

- Jag sätter inte min pojke att spela innebandy för att det är billigt. Om han brinner för en annan idrottsgren, så försöker jag ordna det åt honom, säger Gun-Britt Kullberg som betalat sina två söners ishockeyhobby i 13 år.

Gun-Britt Kullberg är lagledare i Ice Team Raseborg.
Bildtext Gun-Britt Kullberg har också varit lagledare i Ice Team Raseborg
Bild: YLE/Bubi Asplund

Sök stipendium

I stället för att gå omkring med ett dåligt samvete efter att man som förälder sagt nej till ett barns hobby kan man få ekonomiskt stöd.

- Det finns en massa olika stipendier du kan söka. Ishockeyförbundet delar ut pengar via Olli Pulkkanens fond. Också Ice Team Raseborg delar ut stipendier varje år för att göra månadsavgifterna billigare, säger Kullberg som är aktiv i Ice Team Raseborg.

Föreningen Rädda barnen stöder också barnfamiljer med dyrare idrottsgrenar. Det är inte bara föräldrar som behöver ekonomiskt stöd. Idrottsföreningar får stöd av städer och kommuner.

- Vi jobbar för att stödet från Raseborgs stad fortsätter. Jag vet inte vad som skulle hända om det försvann. Då är det igen fast i föräldrarnas ekonomi om de klarar av en högre månadsavgift.

Nya centrimetrar blir dyra

Det är inte bara månadsavgifterna som blir högre. Tonåringar växer som ogräs. Det här innebär att spelutrustningen, som till exempel skridskor, klubbor och skydd fort bli för små. Det här gör plånboken lättare. Du behöver ändå inte köpa nytt.

- Ishockeyutrustningen är jättedyr, men man kan köpa använt. Ingen säljer något dåligt då utrustningen har använts så lite. Man kan höra sig för i den egna klubben eller andra klubbar. Ishockeyförbundet säljer också använd utrustning.

Turneringar och läger är ytterligare en utgiftspost. Det gäller att ordna buss, chaufför och övernattning.

Deltagaravgiften i klubbar räcker sällan att täcka alla de här kostnaderna. Målet är att laget står för resekostnaderna. Som i många andra idrottsföreningar är kaffe och bulle beprövade produkter även hos Ice Team Raseborg.

- Vi har kiosken öppen på alla våra matcher och på fredagen ordnar vi ett isdisco för att samla medel.

Bättre om barnet väljer själv

Utvecklingsminister Sirpa Paatero (SDP) blev upprörd när hon hörde om en familj som satsar 20 000 euro på barnens idrottshobbyer. Om barnen inte får idrotta är finländarna mera sjuka i framtiden, säger minister Paatero. Kullberg är delvis inne på samma linje.

- Jag tror nog att mina barn mår bättre när de får välja själv vad de sportar med. De är mera balanserade än andra barn som inte kan göra det på grund av brist på pengar, säger Kullberg och tycker att staten ska satsa på att alla barn ska ha en möjlighet till att idrotta.

Ministern föreslår att man tar pengar från toppidrotten och i stället lägger dem på hobby- och juniorverksamheten. Det här kan ändå leda till att man utvattnar toppidrotten.

- Jag tycker man ska fördela det på samma sätt oberoende nivå. Sport är sport, oberoende om man är på topp eller inte, säger Kullberg.

Ice Team Raseborg ordnar isdisco fredagen den 13 februari i ishallen i Karis. Evenemanget är riktat till barn i årskurserna ett till sex. På programmet står musik och skridskoåkning. Barnen får också piffa upp sina hjälmar.

Kolla vad olika idrottsgrenar kostar i Västnyland.
Läs om en annan hockeymamma som säger att ishockeyn svider i plånboken.
Läs också om hur en 13-åring pendlar hundratals kilometer för att få spela ishockey med Jokerit.

Radio Vega Västnyland

13:37