Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Wallin kan inte lova en bro till Nagu - men lovar hårt jobb

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 14:10.
stefan wallin, sfp
Bildtext Riksdagsledamot tillika SFP:s riksdagsvalskandidat Stefan Wallin.

Under måndagen presenterade Svenska folkpartiet i Åboland sitt valprogram för Egentliga Finland inför riksdagsvalet den 19 april. Valprogrammet presenterades av SFP:s riksdagsvalskandidater i regionens valkrets, Svensk Ungdoms förbundsordförande Ida Schauman och riksdagsledamot Stefan Wallin.

- Jag är taggad att fortsätta i riksdagen och ger fyra års garanti för hårt jobb. Kampen om resurserna blir tuffare. Därför behöver Egentliga Finland flitiga intressebevakare i maktens korridorer, säger Stefan Wallin, åboländsk riksdagsledamot sedan 2007 och minister 2007-2012 och fortsätter:

- Vi tror väldigt starkt på Egentliga Finland. Det här landskapets läge, alltså porten mot väster och öster, med en fantastisk skärgård och natur, med goda, profilerade och konkurrenskraftiga företag med kunniga människor plus universitet och högskolor. Det här ger alla verktyg för att kunna bygga en ännu bättre framtid.

- Men då måste vi också vara beredda på att lyssna på vad företag och människor i skärgården vill. Vi behöver vara lyhörda och jobba så att det här landskapet kan växa som en del av en förhoppningsvis växande nationalekonomi. För vi behöver mer jobb, tillväxt och framåtanda för att kunna hävda oss i konkurrensen.

Har du någon konkret fråga som är extra viktig för Egentliga Finland?

- Vi behöver fler jobb. Det är A och O för att kunna få den tillväxt och de ökade statsinkomster som statskassan behöver för att kunna bygga ut välfärden och avbetala på statsskulden. Det här betyder att små- och medelstora företag, mikroföretag och startup-företag, som här i Åbo exempelvis finns mycket kring universiteten, behöver uppmärksamhet och stöd för att kunna växa och bli större. Det här är en viktig fråga.

"Vårt mål är en bro mellan Pargas och Nagu"

En annan fråga är den ständiga diskussionen kring en fast förbindelse mellan Pargas och Nagu, hur är SFP:s linje här?

- I fallet Pargas-Nagu är det alldeles klart att det på längre sikt är trafikekonomiskt lönsamt att ersätta färjorna med en bro. Vårt mål är att nästa regering senast i samband den trafikpolitiska redogörelsen, det vill säga andra året in på valperioden, kan fatta beslut om att bygga en bro mellan Pargas och Nagu.

stefan wallin, ida schauman, sfp
Bildtext Stefan Wallin och Ida Schauman.

- Vi kommer att driva den här frågan oberoende om vi har trafikministerposten eller är i regeringen eller inte, eftersom den är trafikekonomiskt klok och dessutom viktig för den här regionen.

- Jag kan inte lova att det kommer att komma en fast förbindelse mellan Pargas och Nagu, då det inte är jag som avgör det. Det som jag och SFP kan lova är att vi gör vårt bästa för att den här frågan ska kunna lösas gynnsamt.

- I den här valrörelsen är det överhuvudtaget bra att se upp för partier och politiker som lovar väldigt stora saker. Det är ofta så att man tvingas äta upp sina vallöften och därför ska man inte lova mer än man håller, utan man ska i stället hålla det man lovar. Vi lovar att göra vårt allra bästa och jobba hårt.

Har du lärt dig det här den hårda vägen eller hur kommer det sig att du nu säger det här?

- Den här valperioden har visat ganska tydligt att de partier som lovade väldigt mycket inför förra valet, till exempel på skattesidan, har tvingats äta upp nästan allt. Med tanke på det nationalekonomiska läget ska man nu vara mycket aktsam med vad man lovar. Att göra sitt bästa är åtminstone ett minimilöfte och det är också kanske det finaste löfte man kan ge.

"Finns inget trollspö som kan lösa den här ekvationen"

Vilka utmaningar har Egentliga Finland i framtiden?

- Ett problem som regionen har haft en längre tid är att folk som utexamineras från universiteten och högskolorna här har en tendens att sedan flytta härifrån. Det skulle vara önskvärt om flera av dem här skulle känna sig lockade att stanna kvar, men det kräver också att det finns jobb av rätt art här.

- Det finns inget trollspö som kan lösa den här ekvationen, men vi kan skapa ett bra klimat och en bra arbetsmarknad.

Ida Schauman, förbundsordförande för Svensk Ungdom och riksdagsvalskandidat, var också tydlig med att sysselsättningen är väldigt viktig.

- Egentliga Finland behöver arbete och den viktigaste valfrågan är jobben. Utan jobb har vi ingen service eller välfärd. Vi ska se till att företag och arbetstagare har de bästa möjliga förutsättningarna att lyckas.