Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Niko Vuorinen - den filosofiske fäktaren

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 10:01.
Niko Vuorinen, fäktare och filosof i februari 2015
Bildtext Fäktaren Niko Vuorinen siktar på OS i Rio.

- Alla idrottare som siktar på framgång har sannolikt en egen livsfilosofi, även om de kanske inte uppfattar det som filosofi, säger värjfäktaren Niko Vuorinen. För att bli bra, måste man veta vart man är på väg och hur man når dit.

Skulle OS arrangeras nu, skulle Niko Vuorinen vara fyra placeringar ifrån en OS-plats. Han ligger för tillfället på sjuttonde plats på världsrankingen och har avancerat 21 placeringar från senaste säsong. Fortsätter han utvecklas i samma takt som hittills, kan vi få se en finländsk fäktare i OS efter en paus på 20 år.

Började sent

- Jag var nästan 16 år gammal då jag började tävla, vilket innebär att mina motståndare har ett enormt försprång vad gäller det tekniska kunnandet. Att jag nått så här långt med det kunnande jag har idag är väldigt uppmuntrande. Hur långt kan jag inte nå då jag lär mig mer, frågar Vuorinen, som idag är 25.

Niko Vuorinens tränare Peeter Nelis kommer från Estland, där fäktningstraditionen är stark alltsedan den sovjetiska tiden. Han ser det bara som en tidsfråga innan Finlandsettan behärskar hela registret.

- Nikos främsta styrka är hans huvud. Han är mentalt stark, han är analyserande, han lär sig snabbt, han kommer ihåg allt man sagt till honom och han har förmågan att omsätta all kunskap i handling. Inte alla idrottare har den förmågan, konstaterar Nelis.

Fäktaren Niko Vuorinen och tränaren Peeter Nelis i februari 2015
Bildtext Niko Vuorinen övar teknik med tränaren Peeter Nelis.

Livsfilosof

Vid sidan av fäktningen studerar Niko Vuorinen teoretisk filosofi vid Helsingfors Universitet. För ett år sedan fick han ett oväntat erbjudande om att skriva en bok som kombinerar fäktning, filosofi och livskunskap. Eftersom han alltid velat skriva en bok tackade han ja.

- Det har varit en tuff process, både krävande och frustrerande. Att kombinera den typen av skrivande med allt resande och tränande och tävlande har varit jobbigt, erkänner Vuorinen.

Nu då boken är på slutrakan kan han lägga full fokus på fäktningen. Studierna är på slutrakan, men på paus fram till hösten 2016. Det filosofiska tänkesättet är ändå alltid närvarande.

- Vill man utvecklas, bör man först identifiera sina styrkor och brister och sedan finna den lösningsmodell som fungerar bäst. I filosofin lär man sig också tänka utanför de givna ramarna, vilket kan ge helt nya lösningar då man tampas med ett teknik- eller taktikproblem, påpekar Vuorinen.

OS hägrar

Finlands senaste OS-representant i fäktning är Minna Lehtola, som deltog i värja i Atlanta 1996. Lehtola är också Finlands enda VM-medaljör i fäktning i dam- och herrklasserna. Hon vann brons i VM 1994. Finlands bästa OS-placering hittills är Rolf Wiiks åttonde plats i värjtävlingen i Melbourne 1956. Kvalet till Rio 2016 börjar i maj. Når han OS är det självklara målet för Niko Vuorinen att vinna medalj.

Niko Vuorinen och hans tränare Peeter Nelis medverkar i Sportmagasinet ti 10.2 kl. 21.00 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan