Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Design: Laura Laines självlysande glasfiskar

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 14:57.
Kulturklipp video: Laura Laine avslöjar tankar om The Wet Collection - Spela upp på Arenan

White Baby, en vit rund glasfisk med blomlika fenor, symboliserar designern Laura Laines stil. Det är rena linjer, dekorativ fantasifullhet och integritet. Laura Laine, som är toppnamnet inom modeillustrationerna ute i världen just nu, ställer ut sin glaskonst The Wet Collection på Designmuseet i Helsingfors.

Laura Laine har bytt ut sina magiska kvinnofigurer med långa ben, bekanta för New York-borna, som fått beundra dem i metrotunnlarna, mot undervattensdjur.

Transparenta fiskar och förföriska medusor triggar det undermedvetna. Jag försöker få konstnären att öppna sig och berätta mer om havslivets underliggande psykologi. Till svar får jag en vetenskaplig beskrivning av bioluminiscens, jordklotets vanligaste kommunikationsmetod.

- Den yttre rymden är mera utforskad än livet i djuphaven. Särskilt intressant är ljuset eller egentligen bristen på ljus, och hur djuren själva producerar ljus.

Självlysande glasfisk av Laura Laine
Bildtext Självlysande glasfisk av Laura Laine
Bild: Paavo Lehtonen

Ernst Haeckel i glas

På våren 2013 blev Laura Laine inbjuden till en grupputställning i Hollands nationella glasmuseum i Leerdam. Konstnärerna fick som uppgift att skapa någonting nytt, inspirerade av den tyske zoologen Ernst Haeckels (1834-1919) vetenskapliga teckningar.

- Upplevelsen var unik.

Glasblåsare från Leerdam skapade tillsammans med Laura elva känsliga glasskulpturer. The Wet Collection är en starkt berörande utställning. Jag vågar förutspå att en ny glasstjärna är född i Finland. Kerttu Nurminen, Marja Suna och Oiva Toikka har fått en ny glassjäl till sitt gäng.

Laura Laines utställning The Wet Collection på Designmuseet i Helsingfors till den 15 mars 2015.

Mer om ämnet på Yle Arenan