Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan korallreven räddas?

Uppdaterad 09.02.2015 16:16.
Koraller

Fortsatt global uppvärmning kan orsaka kollaps hos korallrevens ekosystem med svåra konsekvenser för fiske- och turismindustrin. Enligt forskare kan alla fall av ”korallblekning” på grund av vattnets varmare temperatur tyda på att korallrev försvinner inom trettio till femtio år.

Väderfenomenet ”El Niño” för fem år sedan gjorde att vattnet blev flera grader varmare än normalt, vilket orsakade skador på korallreven i stora delar av Asien och Australien. Korallreven har nu delvis återhämtat sig, och kanske mer värmetåliga koraller kan bli vanligare i takt med att havstemperaturen höjs, tror forskare. Men överfiske och svår exploatering från turism- och dykindustrin är fortfarande hot mot det marina livet som måste minska för att korallreven och fisklivet ska klara sig, speciellt i Thailand.

"Det ser ut som en korallkyrkogård där nere"

Jag är ute på en dykbåt sextio kilometer utanför Thailands västkust, i Andamansjön i Indiska oceanen. Solen bränner. Hundra meter bort från dykbåten sticker en av Similanöarna upp som en stor, grönt övervuxen kokostopp med en rand av klippor i strandkanten.

Signalen ljuder. Dykarna plumsar i vattnet och försvinner i ett moln av bubblor mot korallreven, ett tiotal meter ned i det blågröna, varma vattnet.

I dag ser bottnen annorlunda ut än för fem år sedan.

- Nu ser det ut som en korallkyrkogård därnere. Hit kommer tio dykbåtar per dag men det finns bara två bojar så de andra åtta släpper ankar rakt på korallreven och krossar dem, säger Mark Siversen, en kille som dykt i Thailand i tolv år.

Jag gör också några dyk. Enormt vackra, färgskimrande fiskar på bara någon halvmeters avstånd - men det som tidigare var stora rev med orangeröda koraller är nu bara enstaka fläckar, däremellan fält av brungråa döda korallrester.

Korallerna bleks i varmt vatten

- Dynamitfiske och en invasion av korallätande sjöstjärnor decimerade korallreven under 1980- och 90-talet. Dynamitfisket har nu helt upphört och Tsunamin 2004 orsakade inte så mycket skador som år 2010. Då fick vi stora problem med ”coral bleaching”, korallblekning, som orsakades av att vattentemperaturen steg till uppemot 32 grader under flera månader, på grund av dels den globala uppvärmningen men mest väderfenomenet ”El Niño” som återkommer vart fjärde år, säger Niphon Phongsuwan som är Thailands ledande korallexpert på Phukets Marinbiologiska Center.

- Det orsakade att i stort sett mer än hälften av alla koraller dog, inte bara i Andamansjön, utan även i stora delar av Indiska oceanen och Stilla havet, säger forskaren Phongsuwan.

Död korall
Bildtext Död korall

Koraller är komplexa varelser. Koralldjur bygger upp kalkskelett och sin näring får de från fotosyntetiska, encelliga alger som lever inne i dem, i symbios. Algerna ger korallen dess vacka rödbruna färg men är väldigt känsliga för förändringar i vattentemperaturen. När algerna dör blir bara de vita kalkskeletten kvar, korallblekning.

Men forskare har också sett att korallarter med mer värmetåliga alger börjat växa, kanske en anpassning till allt högre vattentemperaturer.

- Korallerna har nu återhämtat sig delvis i Andamansjön och Indiska oceanen, liksom på Stora barriärrevet utanför Australien. Men hur en ny ”El Niño” kommer att slå, vet vi inte. Situationen är däremot svår inne i thailändska bukten. Omfattande turism, föroreningar från hotell och trycket från dykturism gör att kanske 80 procent av korallreven där är döda, säger Niphon Phongsuwan.

Allt avfall rakt ut i havet

Dykarna kommer upp ur vattnet, dagens andra dyk är avklarat. På båten bor ett femtiotal dykare som fraktas till och från Similanöarna med snabbåt. Den största delen kommer från Kina som nu är den största turistgruppen i Asien.

- Toaletterna går rakt ut så släng inte papper i dem, förmanar dykledaren Greg de nykomna, och uppmanar alla att slänga matrester i en speciell tunna.

Men diskvatten, liksom toaavfall, går rakt ut i havet ovanför korallreven. Problemet är att vår dykbåt inte är den enda. Här finns fem, sex andra, lika stora, bara på den här platsen, och det finns ytterligare ett 20-tal dykplatser med lika många dykbåtar runt om på Similanöarna. Belastningen på miljön blir stor.

- Att mata fiskar är ett problem. Speciellt med snorkelturister, när man slänger matrester i vattnet för att det ska dra till sig fisk att titta på. Fiskar äter alger och håller rent runt korallerna som då kan växa vidare, men om fiskarna äter annat, växer algerna och dödar korallerna, säger Niphon Phongsuwan, korallexperten.

- Det är många dykbåtar, och det finns inga begränsningar här i motsats till andra ställen, säger Greg Hannigan, dykledaren. Det är förmodligen alltför många, men vem ska avgöra hur många vi kan vara här, undrar han och menar på så sätt att miljömedvetandet i Thailand brister avsevärt.

"Om korallerna försvinner blir det inga pengar"

- Fler och fler börjar bli uppmärksammade, åtminstone här på Phuket, på att man måste ta hand om korallerna. Även de oseriösa har insett nu att inga koraller, ja då tjänar de inga pengar, säger Henrik Konradsdal som har arbetat inom dyknäringen i tolv år. Han ser början till ett ökat miljömedvetande.

- Det måste ju ut till hela befolkningen. Alla som jobbar med vattnet och turismen, alla tjänar ju på det, och försvinner korallerna så förlorar alla pengar på det.

Thailand styrs sedan förra året av militären. En ny konstitution tas nu fram och där verkar det finnas möjligheter till en rad förändringar, bland annat en starkare lag för skydd av miljön.

- Den här nya lagen kommer förhoppningsvis att träda i kraft i juni och då kan vi kanske få mer möjligheter att skydda miljön, säger Niphon Phongsuwan.

Färre stora fiskar

Skymningen kommer, solen sänker sig bakom öarna, havet är djupt mörkblått och uppe på däck på dykbåten har några plockat fram en gitarr. Förhoppningarna finns om nya dykäventyr i morgon.

- Det är helt klart att antalet stora fiskar har minskat, speciellt hajar och papegojfiskar som kan bli större än vad jag är säger Greg Hannigan. Jag förmodar att de har fiskats upp och hamnat på någons tallrik. Det är synd för det är enormt vackert att se dessa stora fiskar - men nu finns de knappt.

Och statistik visar att stora fiskarter som ton- och svärdfisk minskat med 90 procent sedan 1950-talet och att 60 procent av världens fiskbestånd har decimerats allvarligt.

Fångsterna i dag är mindre än på 1990-talet och därmed har väpnade konflikter om fisket skärpts. Incidenter mellan krigsfartyg och illegala fiskare blir allt allvarligare. I Asien finns inga överenskommelser om fiskekvoter och enligt FN:s livsmedelsorgan FAO utgör det illegala fisket minst en femtedel av fångsterna.

Mäktiga företagsintressen styr

- Mäktiga företagsintressen ligger bakom. Stora livsmedelskedjor tar emot fisk fångad här. Similanöarna är en naturpark där allt fiske är förbjudet officiellt och stängt för dykning mellan maj till oktober. Men när vi kommer tillbaka på hösten finns ingen fisk. Vi hittar nät, linor och fiskeredskap så när vi inte är här och håller uppsikt, kommer fiskarna hit och tar allting, säger Greg Hannigan, dykledaren.

Och Henrik Konradsdal håller med.

-Jag tror marina polisen är där, flottan, men de tittar åt andra hållet på grund av att det är så mycket pengar som är involverat. Många av de här är, vad jag tror, de som äger fiskebåtar och är även de som jobbar inom marinen och som egentligen ska skydda Similanöarna, men de har sina egna fiskebåtar och tjänar på att åka dit.

Sista dyket för dagen är nattdyk. Långsamt försvinner skenet från lamporna ner i det svarta havet. På däck spelar de thailändska besättningsmännen reggaemusik ur högtalarna.

- Jag tror inte vi har uttryckt våra farhågor tillräckligt starkt, och om vi skulle, till vem skulle vi framföra dem? undrar Mike Siversen, den rutinerade dykturisten.

- Vem kan åstadkomma en förändring? Jag kan säga till en dykledare men han kan inte påverka den thailändska regeringen att ändra sina miljölagar eller så. Alla här är bekymrade, alla ser vad som händer, säger Mike ute på dykbåten i Andamansjön.

Lennart Berggren, Similanöarna