Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Skattesmitare granskas efter ny läcka

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 17:02.
HSBC:s huvudkontor
Bildtext Den brittiska banken HSBC har haft en stor läcka från sitt Schweiziska kontor.
Bild: EPA/YM YIK

Tack vare en läcka i den brittiska banken HSBC:s Schweizkontor har nu närmare 100 000 kunders uppgifter kommit ut. På listan figurerar många förmögna finländare. Men vad innebär skattesmitningen för Finland? Kommer åtgärder att tas eller sopas allt under mattan? Myteriet pratade med Peter Sjöholm på Svenska Yles grävnav.

– För första gången har vi nu ett så här otroligt stort material som har kommit ut. Över 100 000 människors kunduppgifter har överlämnats till en internationell grupp med grävande journalister, säger Peter Sjöholm.

De läckta kunduppgifterna berör medborgare från 200 länder och enligt beräkningar har banken HSBC under bara två år hjälpt kunder att kringgå skatter för ett värde av 180 miljarder euro.

– Den här läckan visar skuggsidan av vad de här bankerna håller på med. Det handlar bland annat om pengar som kommer från brottslig verksamhet, diamanthandel i krigsdrabbade delar av Afrika och oljeaffärer.


Hemmafruar och pensionärer

Men alla som finns på listan har inte gjort sig skyldiga till brott, det kan vara någon som bara flyttat delar av sina pengar utomlands. Bland finländarna som finns på listan är det många ingenjörer, företagsledare, pensionärer och hemmafruar. Ett ganska anmärkningsvärt fall är en finländsk danslärare som har gömt pengar undan både skattemyndigheterna och sin make.

– Det finns mejlkonversationer där hon berättar för banken att hon vill att varken mannen eller skattemyndigheterna ska få reda att pengarna finns. Banken råder henne då att flytta dem till en annan bank på Guernsey för att ha dem ännu säkrare. Där har hon erkänt brott själv, säger Sjöholm.


Smitandet känns i allas plånböcker

Rika personer som placerar sina pengar runtom i världen kan kännas avlägset, men indirekt har det en skillnad även för din plånbok.

– Varje euro som någon stoppar undan någonstans utan att betala skatt är en euro bort från vår gemensamma skattekassa. Då får vi andra slita hårdare för att nå upp till den nivå som krävs, säger Sjöholm.

Enligt Falciani-listan som den kallas har de finländska skattesmitarna lagrat totalt 24 miljoner euro i HSBC:s bank. Men det är bara toppen av isberget.

– Det här är bara en bank bland många, Schweiz är bara ett skatteparadis, det finns många andra. Tänker vi att andra banker har lika många finländska kunder så talar vi om hundratals miljoner som inte kommer till vår skattekassa.

Komplicerade utredningar

Att utreda skattebrott av den här kalibern är ingen lätt nöt att knäcka. Det är gränsöverskridande brott där utredningarna ofta stöter på patrull i form av banksekretess och andra länders lagstiftning med mera. De finländska myndigheterna försöker få ut uppgifterna om de finländska kunderna men ännu har inte de franska myndigheterna lämnat ut dem.

– Många länder och instanser börjar ta i med hårdhandskarna nu, det handlar ändå om väldigt stora pengar. Det är inte bara det att döma brottslingarna, utan om de blir dömda får staten också den bonusen att de får pengarna tillbaka.

Mera om Falcianis tankar och om läckans betydelse blir det i Yles finskspråkiga program A-studio på måndag 9.2 klockan 21.00.

Läs också:

Bankläcka avslöjar finländska konton i Schweiz
MOT:s webbplats (på finska)
MOT: Många kriminella bland HSBC:s kunder (på finska)
HSBC:s svar till ICIJ (på engelska)

Mer om ämnet på Yle Arenan