Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbopolitiker kritiska till att betala för Centrumslingan

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 21:05.
Centrumslingan som den planeras.
Bild: Helsingfors stad

Esbopolitiker är kritiska till att vara med och finansiera Centrumslingan. Vi ser inte Esbos nytta i att betala för projektet och är besvikna på processen, säger stadsstyrelsens Christina Gestrin (SFP).

Enligt Christina Gestrin är Esbos stadsstyrelse kritisk till tillvägagångssättet i frågan och ser i det här skedet inte Esbos nytta av en Centrumslinga.

- Stadsdirektören fick ett brev där man meddelar att regeringen fattat ett prelimärt beslut om att föra projektet med Centrumslingan vidare och att man räknat ut att kostnaderna för Esbos del skulle vara 14,5 miljoner euro. Men inga förhandlingar har förts! Det här är första gången vi kontaktats i frågan och det är helt fel tillvägagångssätt, säger hon.

Folktingsordförande Christina Gestrin
Bildtext - Det finns många andra projekt som upplevs som viktigare för Esbo. Till exempel en förlängning av stadsbanan till Esbo centrum och metroprojektet, säger Christina Gestrin (SFP) från Esbo stadsstyrelse.
Bild: Folktinget

Centrumslingan är en spårväg för närtrafiktåg som planeras under Helsingfors centrum. Slingan skulle börja i Böle, gå i en tunnel via Tölö, centrum, Hagnäs och tillbaka till Böle.

Esbos beslutfattare har inte fått ta del av någon utredning om Esbos eventuella nytta av en Centrumslinga.

- Utan att visa utredningar om vilken nytta Esbo skulle ha av att Centrumslingan, utan att förhandla eller ha någon sorts plan kan de inte förutsätta att Esbo eller någon annan stad ska betala. Det är en stor summa pengar och det finns många andra projekt som upplevs som viktigare för Esbo. Till exempel en förlängning av stadsbanan till Esbo centrum och metroprojektet, säger Gestrin.

Styrelsen diskuterande Centrumslingan utanför mötet på måndagskvällen.

Bråttom med ett beslut

Det brådskar med ett finansieringsbeslut om Centrumslingan eftersom man hoppas kunna söka om EU-stöd för projektet och ansökningstiden går ut om mindre än tre veckor. Regeringen har redan bundit sig till att bekosta den största delen av Centrumslingan. Om man lyckas enas om Helsingfors, Esbos och Vandas andel i finansieringen kan projektet få pengar ur tilläggsbudgeten som regeringen fattar beslut om denna vecka.

Hela projektet uppskattas kosta 740 miljoner euro och Centrumslingan beräknas ta fem år att bygga.

Läs också:
HS: Regeringen ger pengar till Centrumslingan
Centrumslingan skjuts upp - igen
Staten betalar Centrumslingan och en längre Västmetro
Centrumslingan gynnar flere än förlängd Västmetro
Tiden är mogen för Centrumslingan