Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Pegida mötte arga demonstranter i Malmö

Från 2015
Uppdaterad 09.02.2015 22:26.
Yle Nyheter TV-nytt: Anti-Pegida-demonstration samlade tusentals i Malmö - Spela upp på Arenan

Det rådde hätsk stämning på motdemontrationen mot den anti-islamska rörelsen Pegida, som höll sin första demonstration i Sverige på måndag kväll. Rörelsen, som arbetar mot en påstådd islamisering av väst samlade ett dussin deltagare, medan motdemonstranterna var flera tusen.

Yle nyheter är på på plats på Stortorget i Malmö.

Yle Nyheter TV-nytt: Ingemo Lindroos rapporterar från Malmö - Spela upp på Arenan

Pegida-rörelsens talespersoner höll tal som inte hördes, då motdemonstranter ropade slagord som "krossa rasismen" och "nassesvin", slog på trummor och buade. En demonstrant för den feministiska aktionsgruppen Femen togs om hand av polis, sedan hon barbröstad krossade kravallstängslet och ropade "stoppa islamiseringen, stoppa pegidaiseringen". Några hårda föremål kastades också från motdemonstranternas sida, men situationen lugnade ner sig relativt snabbt.

Pegida föddes i Dresden

Pegida, som står för "Patriotiska européer mot islamiseringen av väst" har sitt ursprung i Dresden. I Tyskland har massmöten lockat tiotusentals. Däremot har rörelsen samlat bara ett parhundra demonstranter under sina torgmöten i Köpenhamn och Oslo.

Förgrundsgestalterna för Pegida i Sverige är galleristen Henrik Rönnqvist och den kontroversiella konstnären Dan Park, som har ställt ut rasisistiska konstverk och dömts för hets mot folkgrupp.

Vad finns det för exempel på den islamisering som ni säger er se i Sverige?

- Det handlar om att vissa skolor inte har skolavslutning i kyrkan längre och jag vill att vi ska slippa halalslaktat kött, som jag anser vara djurplågeri, säger Rönnqvist.

Muslimer känner obehag

Yle träffar Daline och Sara, som är musilmer och har kommit till Stortorget för att demonstrera mot Pegida.

- Det känns obehagligt när man känner att några personer på gatan inte vill att vi ska vara här - det är lite obekvämt. Men när man ser så många mänskor här, så blir man glad, säger Sara.

Kyrkan visar solidaritet med muslimer

Som en protest mot Pegida lät den största kyrkan i Malmö, St Petri kyrka, låta klockorna ringa och kallade till bön, samtidigt som Pegida-demonstrationen startade. Meningen är att visa solidaritet med muslimerna och minnas dem som utsätts för hatbrott.

Diskussion om artikeln