Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

TS: Inrikesministeriet vill utvisa personer med terrorkoppling

Från 2015
En prorysk militant nära Donetsk i Ukraina.
Bild: EPA/STRINGER

Inrikesministeriet utreder nya sanktioner mot personer som rest utomlands för att delta i strider. Det skriver tidningen Turun Sanomat.

Enligt tidningen skulle personer som lämnat Finland för att delta i terrorverksamhet utomlands i framtiden riskera att förlora sitt uppehållstillstånd.

Inrikesminister Päivi Räsänen (KD) säger att lagen skulle påverka de som medverkat i terrorism. Vidare säger hon att ett nytt inreseförbud för personer som fortfarande befinner sig utomlands också kan bli aktuellt.

På Migrationsverket välkomnas initiativet. Myndigheten efterlyser ännu hårdare tag och vill se att lagen också omfattar de som gjort sig skyldiga till andra grova brott.

Dessutom vill Migrationsverket snabbare kunna avlägsna de utvisade personerna från landet. I dagens läge kan det ta upp till tre år innan en utvisad person lämnar landet.

Det senaste året har finländare rest till åtminstone Syrien och Ukraina för att delta i strider.

Också i Danmark, där integration av återvändande krigare tidigare förespråkats, hårdnar nu attityderna. I januari föreslog regeringen att danskar som rest till Syrien och Irak för att kriga för den Islamska Staten, IS, ska kunna dömas för landsförräderi.

Diskussion om artikeln