Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Mellanöl på Alko skulle minska totalkonsumtionen”

Från 2015
Folköl i ett kylskåp
Bild: Catariina Salo /X3M

Om man slutade sälja mellanöl i matbutikerna, skulle det ha en stor inverkan på totalkonsumtionen av alkohol. Det säger alkoholforskaren Thomas Karlsson som välkomnar Centerns initiativ om ett stopp för mellanöl i matbutikerna.

Mellanöl och liknande drycker står för ungefär hälften av all alkoholkonsumtion i Finland. Därför skulle det ha en stor positiv inverkan på totalkonsumtionen, om man slutade sälja mellanöl i matbutiker och kiosker. Det säger alkoholforskaren Thomas Karlsson.

- Det talas ofta om att starka alkoholdrycker är skadligare än svaga. Men i det långa loppet är det ändå totalkonsumtionen av etanol som är det avgörande och på det här viset skulle den minska, konstaterar Karlsson.

Finns inga mirakelmetoder

Kritikerna säger bland annat att man inte löser superiproblemet genom att göra det svårare att få tag på mellanöl. Det håller alkoholforskaren Karlsson i och för sig med om.

- Det räcker inte med en enda metod, det behövs en palett med flera alkoholpolitiska åtgärder, säger han.

Karlsson lyfter ändå fram Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation med tre metoder att minska drickandet. WHO anser att man bör höja priset på alkohol, minska alkoholreklam som riktas till unga och begränsa tillgången till alkohol.

- Tillgängligheten på mellanöl och cider överträffar tillgängligheten på alla andra alkoholdrycker hos oss. Man får mellanöl sju dagar i veckan från klockan nio på morgonen till nio på kvällen, konstaterar Karlsson.

Även eget ansvar

Thomas Karlsson välkomnar alltså Centerns initiativ om att sluta sälja mellanöl i matbutikerna. Forskaren anser ändå att de åtgärder som samhället kan bidra med inte räcker.

- Var och en kan ju se sig själv i spegeln och fundera på om man själv borde göra något åt sitt drickande.

Läs också:
Storm i ölglaset - Sipilä backar en aning
Centern: Sänk alkoholhalten i mellanöl

Diskussion om artikeln