Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö svarar på brev om Roxx i Östra hamnen

Från 2015
Uppdaterad 10.02.2015 17:37.
En väg vid havet, bilar står parkerade, till vänster en byggnad, gräsmatta, sol, sommar.
Bildtext På vänstra sidan ligger Roxx uteservering i Östra hamnen.
Bild: Hangö stad

Hur ser Östra hamnen i Hangö ut i framtiden? Finns det plats för kaféet Roxx i detaljplanen? Det undrar Hangöbon Rolf Nyström i ett öppet brev till stadsstyrelsen.

Arrendekontraktet mellan Hangö stad och aktiebolaget Ruber är i kraft till slutet av år 2016. Ruber driver kaféet Roxx. Samma bolag sköter också gästhamnsverksamheten och kvällstorget. Bolaget äger kafébyggnaden som står på arrendetomten.

Målet med att ändra detaljplanen är att få en vacker, funktionell och enhetlig hamn- och strandparkzon genom att samtidigt planlägga både Östra hamnen, Strandparken och Fabriksudden. Det är ännu oklart om Roxx passar in i planerna och om staden förlänger kontraktet med bolaget Ruber efter år 2016.

- Det är för tidigt att säga något. Vi har diskuterat kaféet, hamnen och torget några veckor sedan. Nu samlar vi information om hela området, säger Jouko Kavander (SDP), stadsstyrelsens ordförande.

Finns inga beslut

I det skriftliga svaret från stadsstyrelsen står det att planläggningsarbetet för Östra hamnen inte är slutfört och att inga förhandsbeslut har fattats.

Förutom Jouko Kavander har bland annat stadsgeodet Kukka-Maaria Luukkonen, miljö- och byggnadsnämndens ordförande Yrjö Sahlstedt (SFP) och stadsstyrelsens vice ordförande Sten Öhman (SFP) diskuterat framtiden med ägarna till Roxx.

Styrgruppen för planläggningsarbetet i Östra hamnen hör också andra företagare och parter som verkar på området.

Trafiken utmanande

En utmaning som styrgruppen undersöker är trafiken i Östra hamnen.

- Vi måste bland annat reda ut hur man ska sköta om trafiken till servicestationen, säger Kavander.

Staden förhandlar nu med Ruber om ansvaret för gästhamnsverksamheten och kvällstorget för den resterande tiden av avtalet, fram till slutet av år 2016.

Jukka Takala, avdelningschef för kommunteknik, tror inte det sker förändringar i det nuvarande avtalet. Tekniska nämnden fattar det slutgiltiga beslutet.